ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2011:
Μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που περιόρισε τον χρόνο παραγραφής των οφειλών σε δεκαετία ουσιαστικά έσβησε οφειλές προς τον φορέα!
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του νόμου που ίσχυε μέχρι το 2021 οι οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές παραγράφονταν στην 20ετία.
Όμως η με αριθμό .1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του προηγούμενου νόμου και όρισε ότι ο χρόνος παραγραφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τη 10ετία.
Με αυτή την απόφαση παραγράφονται χρέη προς τον ΕΦΚΑ πάνω από 23δις ευρώ που τα περισσότερα όμως είναι ανεπίδεκτα προς είσπραξη μια και οι οφειλές προέρχονται κυρίως από επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πτώχευσαν και οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να πληρωθούν και επομένως δημιουργείτο μια εσφαλμένη εντύπωση ως τα έσοδα που έχει να εισπράξει ο φορέας.
Ο ΕΦΚΑ με οδηγία προς τις εισπρακτικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, τονίζει ότι θα λειτουργήσουν με βάσει την συγκεκριμένη απόφαση 1833/2021.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την εσωτερική διαδικασία που θα ορισθεί στον ΕΦΚΑ, το ΚΕΑΟ θα διαγράψει από τις λίστες οφειλών όλα αυτά τα χρέη που έχουν παραγραφεί και θα εστιάσει στην είσπραξη των νεότερων οφειλών.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η απόφαση αφορά:
- Ελευθέρους επαγγελματίες
- Επιχειρήσεις
- Και όλες τις αξιώσεις από τους υπόλοιπους φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ
Ας δούμε όμως η απόφαση της αυτόματης διαγραφής τι θα σημάνει μεταφραζόμενη σε οικονομικά μεγέθη και ποσοστά.
Το συνολικό ποσό διαγραφής είναι περίπου 23,5 δις ευρώ (δηλαδή ποσοστό που αγγίζει περίπου το 60% των συνολικών χρεών ) τα οποία έχουν βεβαιωθεί μέχρι το 2011.
Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι με βάση τα στοιχεία που αναφέρει το ΚΕΑΟ στις εκθέσεις του τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 41 δις ευρώ.
Η ανάλυση των ποσών ανά έτος πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ είναι η εξής :
- Έως 2009 και προγενέστερα οι οφειλές είναι 18,3 δις
- Το 2010 οι οφειλές είναι 2,6δις
- Το 2011 οι οφειλές είναι πάλι περίπου 2,6 δισ.
Κλείνοντας θέλουμε να πούμε το εξής:
Με δεδομένο ότι κάποια ποσά θα παραγραφούν , κυρίως αυτά που αφορούν επιχειρήσεις που πτώχευσαν ή έκλεισαν, θεωρούμε ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να επιζήσουν μετά από μνημόνια, κλειστές τράπεζες και covid και έχουν οφειλές σημαίνει ότι θέλουν να παραμείνουν και να πληρώσουν και πρέπει να επιβραβευθεί ο αγώνας τους, γιατί αυτές είναι κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις που με στερήσεις και κόπους διατηρήθηκαν εν ζωή.
Θα πρέπει λοιπόν να θεσμοθετηθεί μία ρύθμιση με πολλές δόσεις και κούρεμα των προσαυξήσεων από τον ΕΦΚΑ, ώστε και οι επιχειρήσεις αυτές να πληρώνουν αλλά και ο ΕΦΚΑ να εισπράττει.
Ευχάριστες εξελίξεις για όσους έχουν οφειλές και συμφωνούμε απόλυτα με την τελευταία παράγραφο του άρθρου σας. Αρκεί να τη διαβάσει και να την υιοθετήσει και ο κύριος Χατζηδάκης.