Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

    ΕΛΠ: Ασφαλιστές-Τρόπος και χρόνος τιμολόγησης!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    Ο Νόμος 4308/2014 των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων, ήρθε σαν “κεραυνός εν αιθρία” και μετέβαλλε σε μεγάλο βαθμό όλες τις προϋπάρχουσες διατάξεις του ΚΦΑΣ και του ΕΓΛΣ, εναρμονίζοντας τους λογιστικούς κανόνες στην Ελλάδα, με αυτούς που επικρατούν και στο εξωτερικό, με κοινό σημείο αναφοράς τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

    Μια πολύ σημαντική απόφαση για την εφαρμογή των ΕΛΠ, είναι η ΠΟΛ 1003/14, η οποία και παρέχει ζωτικές πληροφορίες ως προς την ανάλυση κατ’ άρθρο του Ν.4308/2014.

    Το θέμα της σημερινής μας επισήμανσης αφορά τον τρόπο τιμολόγησης από κάποιες ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων όπως οι ασφαλιστές.

    Η ΠΟΛ 1003/14, στο κεφάλαιο 3, που αναλύει τα παραστατικά πωλήσεων, στο άρθρο 11.2.11, αναφέρει χαρακτηριστικά:

    “Για υπηρεσίες που παρέχουν ασφαλιστικοί πράκτορες, μεσίτες ασφαλειών και ασφαλιστικοί σύμβουλοι προς ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικούς πράκτορες και μεσίτες ασφαλίσεων, καθώς και για υπηρεσίες που παρέχουν πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, Ιπποδρομιακού στοιχήματος και συναφών παιγνίων προς τις επιχειρήσεις που οργανώνουν τα παίγνια αυτά, το σχετικό τιμολόγιο (εκκαθάριση αμοιβών), καθόσον αφορά συνεχιζόμενη παροχή υπηρεσιών η οποία μάλιστα απαλλάσσεται από Φ.Π.Α., δύναται να εκδίδεται μέχρι το τέλος της ετήσιας περιόδου (φορολογικό έτος) των συμβαλλομένων. Διευκρινίζεται ότι, μέσω της διαδικασίας της αυτοτιμολόγησης της παραγράφου 5 του άρθρου 8, το τιμολόγιο αυτό (εκκαθάριση αμοιβών) δύναται να εκδίδεται και από τον λήπτη της υπηρεσίας.”

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

    • Για υπηρεσίες που παρέχουν  ασφαλιστικοί πράκτορες, μεσίτες ασφαλειών και ασφαλιστικοί σύμβουλοι προς ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικούς πράκτορες και μεσίτες ασφαλίσεων, δεν εκδίδεται τιμολόγιο, αλλά τη θέση του τιμολογίου επέχει η ετήσια εκκαθάριση αμοιβών.
    • Η εκκαθάριση αμοιβών συνήθως,αν και δεν είναι υποχρεωτικό, είναι ετήσια, εφαρμοζομένων των διατάξεων περί συνεχιζόμενης παροχής υπηρεσιών.(υπάρχει δυνατότητα δηλαδή να εκδίδεται μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους).
    • Με τη διαδικασία της αυτοτιμολόγησης, η ετήσια εκκαθάριση αμοιβών μπορεί να εκδίδεται και από το λήπτη της υπηρεσίας( δηλαδή από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικούς πράκτορες και μεσίτες ασφαλίσεων).

     

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ