Ο νέος φορολογικός νόμος μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τα νέα κίνητρα τα οποία θα απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις, εξαγορές και επιστημονική έρευνα και startup – visa για νεοφυείς επενδύσεις
Ειδικά για το θέμα των συγχωνεύσεων ήταν κάτι που ανέμενε αρκετό καιρό η αγορά .
Είμαστε λοιπόν σε αναμονή της έκδοσης όλων των εφαρμοστικών διατάξεων το συντομότερο δυνατό ώστε να προχωρήσουμε σύντομα στην εφαρμογή στην πράξη των ανωτέρω
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι περιλαμβάνει αυτός ο νέος φορολογικός νόμος για τα θέματα που προαναφέραμε
Α) ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Το γενικό πλαίσιο αυτής της κατηγορία βασίζεται σε δύο σκέλη που είναι :
- Η παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, ενίσχυση της καινοτομίας και ενδυνάμωση των νεοφυών επιχειρήσεων,
- Η επέκταση των φορολογικών κινήτρων για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και η θέσπιση νέων ορίων δαπανών που εκπίπτουν και αφορούν την ανάπτυξη και την καινοτομία των επιχειρήσεων και των επενδυτών. Αν θελήσουμε να τα δούμε με μεγαλύτερη ανάλυση θα αναφέρουμε τα εξής :
- Θεσπίζεται ενιαίο πλαίσιο για τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων (συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές κλάδων, ανταλλαγή τίτλων, μετατροπές επιχειρήσεων), στην ημεδαπή ή διασυνοριακούς (εντός/εκτός ΕΕ υπό προϋποθέσεις) που αντικαθιστά όλους τους νόμους που ισχύουν παράλληλα σήμερα και διατηρώντας τα σχετικά φορολογικά πλεονεκτήματα,
- Για την «μικρής κλίμακας» επιχειρηματικότητα – πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις- του ν. 4935/2022 έχουμε τα εξής δεδομένα :
• Μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000€ από 125.000€ που ισχύει σήμερα για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
• Θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.
Β) ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα μπορεί να χορηγηθεί η ειδικής άδειας παραμονής για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece), με την προϋπόθεση ότι οδηγεί στη δημιουργία τουλάχιστον 2 θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους και ότι διατηρεί τον ίδιο συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον 5 έτη από την πραγματοποίηση της επένδυσης.
Γ) ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ
- Επεκτείνονται τα κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Δημιουργούνται παρεμβάσεις που βασίζονται στο ισχύον κίνητρο της οριζόντιας συνολικής έκπτωσης 200% για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που μπορούν να φτάσουν από 250% έως και 315% στις παρακάτω περιπτώσεις:
• Έργα συνεργασιών με startups.
• Έργα συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα.
• Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ‘‘έντασης γνώσης’’, δηλαδή με δαπάνες R&D > 20% των συνολικών.
Ε) ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΠΑΤΕΝΤΑΣ
Με τη νέα ρύθμιση, εκτός από την ισχύουσα 3ετή απαλλαγή των κερδών της επιχείρησης από την εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας, προβλέπεται πλέον και μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας.
ΣΤ) ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ANGEL INVESTORS
Διευρύνεται από τα 300.000 ευρώ στα 900.000 ευρώ το ανώτατο όριο για την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, έως 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και προστίθεται η δυνατότητα επένδυσης σε Α.Κ.Ε.Σ..
- Z) ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΟΟΜΙΛΙΚΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
èΠροβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττει νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός Ε.Ε. καθώς και για το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο εκτός της Ε.Ε.
Η) ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΕΣ
Εξορθολογίζεται και απλοποιείται το φορολογικό καθεστώς των Α.Κ.Ε.Σ., ώστε να υπάρχει κίνητρο για δημιουργία επενδυτικών σχημάτων βασισμένων εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, τα οποία αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης για καινοτόμες startups.