ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Υποχρεώσεις Νομικών προσώπων μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως προς την τήρηση αρχείων.

0
849

 

 

Νικόλαος Καραδημήτρης

Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ τάξης

E-LOGISTIKI SA

 

Φορολογικές υποχρεώσεις νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως προς την τήρηση αρχείων:

 

Τα Νομικά Πρόσωπα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα εφαρμόζουν τις διατάξεις του Ν. 4308/2014 μόνο στη περίπτωση που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε αυτή τη περίπτωση εντάσσονται στις οντότητες της παραγράφου 2γ του άρθρου 1 με συνέπεια την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων-αρχείων και σε συνάρτηση με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2. (Κύκλος εργασιών 1.500.000 Ευρώ).

Στη περίπτωση όμως που δεν αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα τότε δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του Ν. 4308/2014 και δεν τηρούν βιβλία-αρχεία.

Τηρούν βιβλίο ταμείου και εκδίδουν στοιχεία για την είσπραξη π.χ. των δωρεών και συνδρομών.

Προσοχή :

Κριτήριο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4308/2014 αποτελεί για τα ανωτέρω πρόσωπα η απόκτηση εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι η υπαγωγή ή μη των συναλλαγών στο ΦΠΑ.

Τα ανωτέρω πρόσωπα δικαιούνται έως δύο φορές το χρόνο την εξαίρεση από το ΦΠΑ.(Αριθ. πρωτ.: ΔΕΕΦ Α 1148188 ΕΞ 2016 Απαλλαγή Φ.Π.Α. σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για ευκαιριακές εκδηλώσεις.)

e-logistiki sa 
Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ