Νέες υπηρεσίες στο taxis ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Α.Α.Δ.Ε!

0
437

 

Γράφει η λογίστρια-φοροτεχνικός και μέλος της ομάδας του taxvoice.gr Κατερίνα Τσαμπά!

Πατριάρχου Διονυσίου Ε5, Θεσσαλονίκη

6937066276

E-mail: info@tsamba.gr

tsambakat@gmail.com

 

Νέες υπηρεσίες στο taxis ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Α.Α.Δ.Ε:

 

Υπηρεσίες που μέχρι τώρα γίνονται με φυσική παρουσία του φορολογούμενου στις εφορίες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ότι πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά. Στόχος της Α.Α.Δ.Ε. είναι να συγχωνευτούν και άλλες εφορίες στο απώτερο μέλλον και μια γκάμα συναλλαγών θα γίνονται πλέον μέσω του διαδικτυακού τόπου του taxis. Έτσι, ελαχιστοποιούνται οι επισκέψεις των φορολογούμενων στις εφορίες.

 

Οι συναλλαγές αυτές θα αφορούν τα τμήματα Κεφαλαίου των εφοριών, τμήματα που ο φορολογούμενος, μέχρι τώρα, συναλλάσσεται μόνο με τη φυσική του παρουσία στην εφορία και με το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών αυτών να γίνεται χειρόγραφα. Μερικές συναλλαγές που θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, είναι η υποβολή της δήλωσης άτυπης δωρεάς χρημάτων (ο δωρεοδόχος θα κάνει ηλεκτρονικά τη σχετική δήλωση και ο δωρεολήπτης θα καλείται να την αποδεχτεί επίσης ηλεκτρονικά), η διεκπεραίωση των μεταβιβάσεων ακινήτων καθώς και η υποβολή φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονομιών.

 

Ακόμα, θα γίνει η διασύνδεση του φορολογικού μητρώου με το ΓΕΜΗ (γενικό εμπορικό μητρώο), οπότε αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα για τυχόν μεταβολές ή διαγραφές νομικών προσώπων και οντοτήτων. Σταδιακά, θα εφαρμοστεί και η αυτόματη ενημέρωση του μητρώου φορολογουμένων με τα υπόλοιπα μητρώα της Δημόσιας Διοίκησης.

 

Επιπλέον, θα προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα ώστε τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες υποβολές ΦΠΑ αλλά και άλλων φόρων, να βεβαιώνονται αυτόματα.

Θα διασυνδέσουν το taxis με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αλληλεγγύης (πληροφοριακό σύστημα Εργάνη), το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να είναι άμεση και εφικτή η άντληση οικονομικών στοιχείων των φορολογούμενων.

Θα διασυνδέσουν επίσης, το taxis, με το Κτηματολόγιο Α.Ε. κι έτσι θα είναι πολύ εύκολο, για τη φορολογική διοίκηση, να εντοπίζει τα αδήλωτα ακίνητα.

Τέλος, θα αναπτυχθεί ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την καταβολή οφειλής – υπερημερίας του Κ.Φ.Δ. και άλλων ειδοποιήσεων.

Με όλα αυτά, λογικά οι εφορίες θα αποσυμφορηθούν ακόμα περισσότερο και οι φορολογούμενοι, με την απαραίτητη συμβολή του συνεργάτη λογιστή τους, θα ολοκληρώνουν τις συναλλαγές τους σε πολύ λιγότερο χρόνο. Εν αναμονή, λοιπόν, αυτών των εξελίξεων.

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ