Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024

    Θα έρθει τελικά η πολυπόθητη ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε και αν ναι για ποιους;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

    ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

     

    Κύκλος είναι η ζωή.. Αυτό μας μάθαιναν από τα παιδικά μας χρόνια.. αν και τότε δεν το είχαμε καταλάβει όπως πρέπει..

    Αργότερα, στα φοιτητικά μας χρόνια, για όσους σπούδασαν οικονομικά, ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα στην μακροοικονομία, ήταν η θεωρία του οικονομικού κύκλου, δηλαδή με απλά λόγια η μετάβαση από την οικονομική πτώση στην οικονομική ανάπτυξη, με ενδιάμεσα διαστήματα προσαρμογής.

    Οι καθηγητές μας,  τόνιζαν με τη δέουσα επιμέλεια, ότι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για να επιτευχθεί οικονομική μεγέθυνση σε μια οικονομία δεν είναι άλλη από την σταθερότητα και την απλότητα.

    Όλοι όσοι ζουν στην Ελλάδα και ασκούν επιχειρείν, χαρακτηρίζονται  λίγο ως πολύ ως ήρωες, για το λόγο ότι  καταφέρνουν και λειτουργούν επιχειρηματικά σε ένα μη φιλικό περιβάλλον, από όποια οπτική γωνία και να το προσεγγίσει κανείς.

    Χρόνια τώρα ο σύγχρονος Έλληνας βιώνει στο πετσί του, μια μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης, η οποία κρατάει πολύ περισσότερο σε σχέση με όσα κατά καιρούς έχουν αναλυθεί στις πιο διαδεδομένες οικονομικές θεωρίες και όλα αυτά μετά από μια παρατεταμένη περίοδο επίπλαστης ευημερίας.

    Τελικά τι φταίει και δεν μπορεί η χώρα να ακολουθήσει το μοντέλο ανάπτυξης του αναπτυγμένου δυτικού κόσμου, αν και έχει υπάρξει σωρευμένη εισροή κεφαλαίων τα προηγούμενα χρόνια; Θεωρείται σίγουρο πως αν ανακαλύψουμε την αιτία του προβλήματος, θα βρούμε και την καλύτερη δυνατή του λύση.

    Κατά τη γνώμη μας, τα πράγματα είναι πολύ απλά, όσο σύνθετος και αν είναι ο κόσμος που ζούμε.

    Θα μπορούσαμε να εκθειάσουμε χιλιάδες προβλήματα και δυσλειτουργίες της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα εστιάσουμε στις κατά τη γνώμη μας πηγές του προβλήματος, που δεν είναι άλλες από την πολυπλοκότητα των νομοθετικών διατάξεων, τη συνεχή αλλαγή του πλαισίου και την έλλειψη οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού.

    Στις παρακάτω γραμμές με τη λογική του δεδομένου-ζητούμενου θα αποκωδικοποιήσουμε με ποιον τρόπο, θα μπορούσε να πάρει γρήγορα μπρος το γρανάζι της πολύπαθης οικονομίας μας.

    Δεδομένο: Οι επενδυτές δεν προτιμούν την Ελλάδα, σα χώρα προορισμού για επενδύσεις σε μεγάλο βαθμό, αν και αυτό σταδιακά αλλάζει. Οι περισσότεροι από αυτούς επικαλούνται λόγους αποτρεπτικούς για μια επενδυτική τους απόφαση, όπως:

    • Η συνεχής αλλαγή του φορολογικού μας συστήματος
    • Οι διαρκείς αλλαγές στο εργατικό και ασφαλιστικό μας δίκαιο.
    • Η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας μας γενικότερα.
    • Η διαφθορά του κρατικού μηχανισμού.
    • Οι αργές διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης
    • Οι σύνθετες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, ακόμα και ηλεκτρονικά.

    Με πολύ απλά λόγια όλοι οι επενδυτές, εγχώριοι και διεθνείς επιζητούν σταθερότητα στο ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο και οργανωμένες δομές και διαδικασίες, τόσο στον κρατικό μηχανισμό, όσο και τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς.

    Ζητούμενο: Όλα αυτά τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και την κρατάνε εγκλωβισμένη, μπορούν να επιλυθούν με στέρεες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα υλοποιούνται από το μάχιμο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να αξιοποιηθεί. Με τις κατάλληλες τοποθετήσεις ανθρώπων στα κατάλληλα πόστα, καθώς και με τη θέσπιση διαφανών κανόνων αξιοκρατίας και ελέγχου, μπορεί τάχιστα να εκσυγχρονιστεί και να απλοποιηθεί η νομοθεσία σε όλα τα επίπεδα, έχοντας στον πυρήνα του σκεπτικού της, την απλότητα και την ανάπτυξη. Αυτή η φιλοσοφία όμως, απαιτεί πρωτίστως πολιτική βούληση και επαναφορά των αποφάσεων στην κοινή λογική, η οποία πολλές φορές καταπατάται πλήρως.

    Τελικά η μεγαλύτερη δυσκολία στη διοίκηση είναι να λύσεις ένα πρόβλημα με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, ο οποίος και θα είναι κοινά αποδεκτός από την πλειοψηφία.

    Βασικός πυλώνας, αυτής της προσέγγισης είναι η βούληση, η προσήλωση στην κοινή λογική και η εγκαθίδρυση ενός συστήματος αξιοκρατίας και αποτελεσματικού ελέγχου, με σύγχρονα και ορθολογικά κριτήρια.

    Είναι γνωστό σε όλους ότι στη ζωή δεν είναι τίποτα ακατόρθωτο, αρκεί να το πιστέψεις και να το υποστηρίξεις με τα κατάλληλα μέσα και ανθρώπους, μέχρι τέλους.

    Η ανάπτυξη λοιπόν της  οικονομίας μας, είναι μονόδρομος για όλους, αρκεί να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και να αφήσει πίσω της τις παθογένειες του παρελθόντος.

    Η ανάπτυξη της οικονομίας, πρέπει να χτιστεί σε νέες, στέρεες βάσεις και να στηρίζεται σε γερά θεμέλια.

    Η ανάπτυξη της οικονομίας μας, οφείλει να πραγματοποιηθεί με νέα υλικά και νέους ανθρώπους, που θα έχουν σωστή φιλοσοφία και προπάντων σωστή παιδεία.

    Η ανάπτυξη της οικονομίας μας, δεν μπορεί να περιμένει άλλο….

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ