«Κάνει λάθος ο Υπουργός!»

«Κάνει λάθος ο Υπουργός!»

Φεβρουάριο του 2019 ένας φορολογούμενος έκανε σύμβαση παροχής υπηρεσιών με ένα ΝΠΔΔ και για τον λόγο αυτό έπρεπε να κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης. Η πρώτη κίνηση που έπρεπε να κάνει για αυτό, ήταν να πάρει προσωρινή βεβαίωση από τον ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ για να δώσει την προσωρινή βεβαίωση, ζήτησε τις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων 5 ετών.

Στις χρήσεις του 2013 και του 2014 οι φορολογικές δηλώσεις έδειχναν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά δεν υπήρχαν εισφορές στον ΕΦΚΑ (τότε Ο.Α.Ε.Ε.) Για τον λόγο αυτό δεν χορήγησε την απαραίτητη βεβαίωση, αλλά ζήτησε εξηγήσεις.
Ο φορολογούμενος είχε επαρκείς εξηγήσεις. Το 2013 ξεκίνησε συνεργασία με το ίδιο ΝΠΔΔ, η οποία διήρκησε μέχρι και το 2014, αλλά εκείνη την φορά, αμειβόταν με απόδειξη δαπάνης.

Μάλιστα είχε ζητήσει να εγγραφτεί στον Ο.Α.Ε.Ε., αλλά ο Ο.Α.Ε.Ε. απάντησε τότε εγγράφως, ότι δεν δικαιούνταν να ασφαλιστεί καθώς η αμοιβή του ήταν με απόδειξη δαπάνης, που δεν συνιστά λειτουργία ατομικής επιχείρησης.

Προσκομίσαμε τα στοιχεία αυτά στον ΕΦΚΑ, αλλά και πάλι αρνήθηκε να χορηγήσει την βεβαίωση. Ζήτησε από τον φορολογούμενο να κάνει αναδρομική εγγραφή και πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για όσο καιρό απασχολούνταν με απόδειξη δαπάνης.

Επιστρέφουμε στον ΕΦΚΑ προσκομίζοντας την εγκύκλιο Δ.15/ Γ’/οικ.4624/106/2019 που ορίζει ότι οι αποδείξεις δαπάνης επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές από την 1/2/2019 και μετά, ενώ ασφαλιστικές εισφορές που τυχόν είχαν επιβληθεί για προγενέστερες περιόδους, δεν αναζητούνται. Ο ΕΦΚΑ μας έδιωξε, χωρίς να δώσει την βεβαίωση, λέγοντας ότι δεν έχουμε καταλάβει σωστά την εγκύκλιο.

Επιστρέφουμε ξανά στον ΕΦΚΑ, σημειώνοντας αυτήν την φορά με μαρκαδόρο υπογράμμισης το επίμαχο απόσπασμα: «Ενόψει της πολυπλοκότητας του προϊσχύοντος νομοθετικού πλαισίου και την κατά το παρελθόν πλήρη έλλειψη διευκρινήσεων και οδηγιών εκ μέρους των αρμοδίων Φορέων και Υπηρεσιών, για λόγους χρηστής διοίκησης και δικαιολογημένης πεποίθησης των διοικουμένων, ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταλογισθεί για τίτλους κτήσης που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη εφαρμογής της παρούσας, δεν αναζητούνται.»

Τότε σταθήκαμε τυχεροί, η προϊσταμένη που μας είχε δώσει τις προηγούμενες τρεις αρνήσεις έλειπε, οπότε η βοηθός της μας έδωσε την βεβαίωση. Απευθείας πήγαμε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., προσκομίσαμε αντίγραφο επιδεικνύοντας το πρωτότυπο και πραγματοποιήθηκε η έναρξη εργασιών.

Την επομένη, ο ΕΦΚΑ κάλεσε στο τηλέφωνο τον φορολογούμενο και του ζήτησε να προσκομίσει την βεβαίωση, να διορθωθεί ένα λάθος που έγινε εκ παραδρομής. Ο φορολογούμενος μας καλεί και σύντομα προσκομίσαμε στον ΕΦΚΑ την βεβαίωση. Η προϊσταμένη με το που παρέλαβε την προσωρινή βεβαίωση, την έσκισε, λέγοντας ότι κακώς εκδόθηκε!

Προχωρήσαμε σε καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος κάλεσε τον ΕΦΚΑ να επανεκδώσει την βεβαίωση και υπέδειξε ότι αν θεωρούσε ότι κακώς εκδόθηκε, θα έπρεπε να εκδώσει νέα ακυρωτική απόφαση, καθώς το σκίσιμο της βεβαίωσης συνιστά υπεξαίρεση εγγράφου, πράξη που διώκεται ποινικά.

Ένα μήνα μετά ο ΕΦΚΑ, ζήτησε συγγνώμη για το σκίσιμο της βεβαίωσης, την επανεξέδωσε και ταυτόχρονα εξέδωσε την ακύρωσή του, στέλνοντας και αντίγραφο στην εφορία που την έλαβε και προχώρησε στην έναρξη ατομικής επιχείρησης, καλώντας την να την αναιρέσει! Ευτυχώς η Δ.Ο.Υ. απάντησε ότι δεν γίνεται να αναιρεθεί η έναρξη της ατομικής επιχείρησης.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν ήταν πλέον η έναρξη της ατομικής επιχείρησης, αλλά η ασφάλιση του φορολογούμενου. Ο ΕΦΚΑ δεν τον ασφάλιζε, επιμένοντας ότι θα έπρεπε να γραφτεί αναδρομικά για την περίοδο που είχε απασχοληθεί με απόδειξη δαπάνης και να πληρώσει περίπου 5.000 ευρώ, για μια περίοδο που δεν είχε ασφάλιση.

Μια μέρα λοιπόν, αποφασίζω να πάω προσωπικά στον ΕΦΚΑ να δω τι συμβαίνει. Βλέπω την προϊσταμένη η οποία μου μιλούσε λες και ο φορολογούμενος που εκπροσωπούσα, ήταν κάποιος απατεώνας που δεν ήθελε να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές που ήταν τάχα υποχρεωμένος να πληρώσει. Εγώ απαντούσα ότι η εγκύκλιος Δ.15/ Γ’/οικ.4624/106/2019 είναι σαφής, ότι οι αποδείξεις δαπάνης για τις περιόδους πριν από την 1/2/2019 δεν επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές. Μετά από πολλές αντεγκλήσεις, την έπεισα να διαβάσει το επίμαχο σημείο.

Το διάβασε μια. Το διάβασε δύο. Το διάβαζε για τρίτη φορά και με κοίταζε. Από μέσα μου σκεφτόμουν «επιτέλους τελείωσε το μαρτύριο, είδαν την εγκύκλιο που προφανώς αγνοούσαν και θα την ακολουθήσουν.» Αφού τελείωσε την τρίτη ανάγνωση, η προϊσταμένη μου είπε επί λέξη: «Κάνει λάθος ο Υπουργός!»

Για ποιο λόγο όλη αυτή η ταλαιπωρία; Για να λάβει ένας πολίτης προσωρινή βεβαίωση εγγραφής στον ΕΦΚΑ, ώστε να κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης για να μπορέσει να βιοποριστεί! Αυτό νομοθετήθηκε το 1992, γιατί τότε είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο να υπάρχουν επιτηδευματίες που δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές εν αγνοία των ασφαλιστικών ταμείων. Τότε, αντί το κράτος να διασφαλίσει την διασύνδεση ασφαλιστικών ταμείων και εφοριών, ανέθεσε την δουλειά αυτήν στον πολίτη, ο οποίος ως κλητήρας έπρεπε να πηγαίνει από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Προσωρινή βεβαίωση από το ασφαλιστικό ταμείο, ώστε να κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης, ώστε να κάνει μετά οριστική εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο, ώστε μετά να μπορεί να θεωρήσει βιβλία και στοιχεία. Το 2013 η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων καταργήθηκε. Από τις 31 Ιανουαρίου 2022 καταργήθηκε η υποχρέωση προσκόμισης προσωρινής βεβαίωσης από τον ΕΦΚΑ για την έναρξη ατομικής επιχείρησης ή την προσθήκη ΚΑΔ κάθε είδους επιχείρησης. Μένει τώρα να γίνει συνείδηση στους δημόσιους υπαλλήλους ότι υποχρεούνται να ακολουθούν τις διατάξεις προς όφελος των πολιτών, χωρίς να ανακαλύπτουν προβλήματα σε κάθε λύση.

Αγαμέμνων Σταυρόπουλος

Φοροτεχνικός Α’ τάξης | Υπεύθυνος λογιστής της εταιρείας New Accounts AE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ