Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε νησιά: Ένα πρακτικό άρθρο του Λάμπρου Μπέλεση!

0
7531

Άρθρο του Λ. Μπέλεση,
Διευθύνοντα Συμβούλου της BBC CONSULTING SA
Αντιπροέδρου ΠΑΕΛΟ

 

ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ .ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ;

 

Πριν από λίγο καιρό και συγκεκριμένα με  απόφαση του υπουργείου οικονομικών την 14/12/2020 , παρατάθηκε  η ισχύς  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Η απόφαση περιλαμβάνει τη μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ).

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών για ακόμα ένα εξάμηνο κρίθηκε  επιβεβλημένη, για να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε αυτά τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ο Μειωμένος συντελεστής κατά 30% δηλαδή  ΦΠΑ( 17%-9%-4% )για αγαθά (προϊόντα) η για Υπηρεσίες είναι σε ισχύ μόνο για επιχειρήσεις που εδρεύουν στα νησιά των νομών:

  • Λέσβου
  • Χίου
  • Σάμου
  • Κω
  • Λέρου

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΠΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ. 

 

Α) ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΑΘΑ:

1) Οι επιχειρήσεις έχουν έδρα στα παραπάνω νησιά και τα αγαθά που πωλούν παραδίδονται στον υποκείμενο σε φόρο που  όμως είναι εγκατεστημένος στα νησιά αυτά.

2) Τα αγαθά πωλούνται από επιχείρηση που εδρεύει στην υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια και  προορίζονται να παραδοθούν σε οποιοδήποτε ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ή ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΑ, που εδρεύει στα παραπάνω νησιά (ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ).

3)Αποστέλλονται στα πλαίσια ενδοκοινοτικής απόκτησης ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ή ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ που είτε είναι υποκείμενοι στον φόρο, είτε απαλλάσσονται από αυτόν.

4) Σε περίπτωση εισαγωγής στα νησιά αυτά.

 

Β) ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ  ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ:

1)  Οι υπηρεσίες που παρέχονται από επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες στον φόρο και έχουν την εγκατάσταση τους(ΕΔΡΑ) στις παραπάνω νησιωτικές περιοχές. ΠΡΟΣΟΧΗ στην έννοια της εγκατάστασης συμπεριλαμβάνονται και τα υποκαταστήματα με την προϋπόθεση ότι λειτουργούν μόνιμα και η υπηρεσία παρέχεται από αυτά.

2) Η εκτέλεση των υπηρεσιών ολοκληρώνεται υλικά εντός των νησιωτικών περιοχών.

 

Γ)ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΣΕ ΛΟΙΠΑ ΑΓΑΘΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ:

Τέλος κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε και το εξής:

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, ΠΑΡΑΤΕΊΝΕΤΑΙ το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ σε «ευαίσθητα» αγαθά και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα , παρατείνεται ξανά , από τη λήξη της που ήταν 30 Απριλίου 2021 έως και :

31η Δεκεμβρίου 2021,

η ισχύς εφαρμογής του  συντελεστή ΦΠΑ 6% στα

είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας (ιατρικές μάσκες και γάντια, σαπούνι, αντισηπτικά, αιθυλική αλκοόλη) του Κώδικα ΦΠΑ.

30η Σεπτεμβρίου 2021,

η ισχύς εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για πρόσωπα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της παροχής υπηρεσιών που αφορούν σε

– εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών,

– μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, –εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών,

– ζαχαροπλαστείων,

– εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση τους τελικούς καταναλωτές/λήπτες των υπηρεσιών.

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων