ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Χρειάζεται πάντα να κρατάμε τις χειρόγραφες αποδείξεις για έλεγχο;

0
2883

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

Έχουμε αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα μας εδώ στο taxvoice.gr, την υποχρέωση της πλειοψηφίας των φορολογούμενων να κάνουν αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, για να χτίσουν το αφορολόγητο τους.

Ένα σημαντικό ερώτημα που κάνουν σε εμάς τους λογιστές κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι είναι αν απαιτείται εκ του νόμου να κρατάνε οι φορολογούμενοι αυτοί τις αποδείξεις που έχουν κάνει για τις αγορές τους με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ξεκάθαρη:

Δεν απαιτείται πλέον η συλλογή αποδείξεων, για όσους έχουν κάνει δαπάνες με τραπεζικά μέσα πληρωμής, αλλά αν ο χρειαστεί ο φορολογούμενος, θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει την εξόφληση των δαπανών με αυτό τον τρόπο, προσκομίζοντας ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement) ή αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αναλυτική εικόνα καρτών, αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης, αντίγραφο του τερματικού μηχανήματος (POS) κ.λπ.

Να τονίσουμε πως οι φορολογούμενοι, οι οποίοι εκ του νόμου δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δαπάνες με τραπεζικά μέσα πληρωμής, αλλά με μετρητά για να έχουν το αφορολόγητο( πχ ηλικιωμένοι), οφείλουν σε κάθε περίπτωση να έχουν διαθέσιμες τις χάρτινες αποδείξεις.

Θα επανέλθουμε με πολλές και σημαντικές πληροφορίες και εν όψει των φορολογικών δηλώσεων που έρχονται, σχετικά με το φλέγον θέμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

 

ΠΗΓΗ: ΠΟΛ 1062/12-04-2017

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ