Φορολογικές δηλώσεις 2022. Τι περιμένουμε, με ποιες αλλαγές και πότε αυτές ξεκινούν;

0
706

Φορολογικές δηλώσεις 2022. Τι Περιμένουμε, με ποιες αλλαγές και πότε αυτές ξεκινούν;

Πλησιάζει ο καιρός για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ θα ξεκινήσουν Μάρτιο και θα λήξουν 30/06.
Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να τονίσουμε τρία σοβαρά θέματα που θα πρέπει να προβλεφθούν:

1) Ότι μέχρι 31/03/2022 υπάρχει η υποχρέωση για υποβολή των εσόδων από τίς επιχειρήσεις, άρα από τους λογιστές τους, στο mydata για το διάστημα 1/1-31/10/2021

2) Ότι είναι η πρώτη χρονιά πλήρους εφαρμογής του mydata(έσοδα-έξοδα)

3) Ότι πρέπει επιτέλους οι τράπεζες ,ο ΕΦΚΑ ,το δημόσιο να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις ημερομηνίες και όταν ανοίξει η εφαρμογή να έχουν ανεβάσει τα στοιχεία που απαιτούνται, κάτι που έχουμε αναφέρει και στον Υπουργό Οικονομικών αλλά και στον διοικητή της ΑΑΔΕ και γιατί όχι να τους επιβληθούν επιτέλους και κυρώσεις , γιατί με την απαξιωτική τους στάση ταλαιπωρούν και τον κλάδο μας αλλά και τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Για το τρίτο θέμα μας χαροποιεί το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών κος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Taxheaven.gr στον εκλεκτό συνάδελφο κ.Χριστόπουλο ανέφερε ότι: «οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) πολύ γρήγορα να ενσωματώσουν τα στοιχεία, έτσι ώστε να διευκολύνουν το έργο των λογιστών και να είναι έτοιμα για την πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων τον Μάρτιο».

Επίσης με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό, έχει στείλει εγκύκλιο σε όλους τους δημόσιους φορείς στις 31/12/2021 ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κος Πιτσιλής και ζητάει να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, τόκων και μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Μακάρι το όνειρο να γίνει πραγματικότητα, αν και οι παραπάνω φορείς, χρόνια τώρα μας ταλαιπωρούν.

Ας θυμηθούμε τώρα με την ευκαιρία, τα βασικά σημεία αναμενόμενων αλλαγών των φετινών φορολογικών δηλώσεων:

Α. Δόσεις εξόφλησης φόρων:

Μέχρι στιγμής ισχύουν οι 3 δίμηνες δόσεις πληρωμής των φόρων αλλά περιμένουμε στο σημείο αυτό μια σημαντική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία οι δόσεις από 3 δίμηνες θα γίνουν 8 μηνιαίες, με σκοπό να διευκολυνθούν οι πολίτες ,λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει και από την παρατεταμένη διάρκειας κρίση από τον Κορωνοϊό, αλλά και από την μεγάλη (ελπίζουμε πρόσκαιρη) εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη.

Β.Αλλαγές φορολογικού περιεχομένου:

Φέτος ισχύουν κανονικά τα τεκμήρια διαβίωσης και το μέτρο των αποδείξεων άρα θα χρειασθεί ιδιαίτερη προσοχή από εμάς για αυτό το θέμα.
Προσωπική μας άποψη στο θέμα φυσικά είναι ότι θα έπρεπε να ισχύσουν και για φέτος οι απαλλαγές για τα παραπάνω, αν φυσικά υπάρχει και το σχετικό απόθεμα στα διαθέσιμα του κράτους.
Αυτό το λέμε γιατί είχαμε ένα δύσκολο Α εξάμηνο το 2021 και η κατάσταση δεν διαφαίνεται ιδιαιτέρα αισιόδοξη από πλευράς πανδημίας για το 2022.

Ας θυμηθούμε όμως τι ισχύει στα παραπάνω θέματα:

1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή ή μέσω κάρτας ή μέσω e-banking, θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Αν κάποιος δεν πετύχει το στόχο ,τότε θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% στις δαπάνες που δεν πραγματοποίησε!

2. Τεκμήρια: Όσοι δεν δικαιολογούν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα φετινά τους εισοδήματα ή με την ανάλωση εισοδημάτων που έχουν φορολογηθεί στο παρελθόν θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους και προκαταβολή με βάση το τεκμαρτό εισόδημα . Για το θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης κάτι που είναι πολύ παλαιά εύρεση ,έχουμε κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεση μας, ενώ αντίθετα έχουμε τονίσει ιδιαίτερα την άποψη μας ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερη εφαρμογή για τα τεκμήρια κτήσης περιουσιακών στοιχείων.

Ας θυμηθούμε κάποια πράγματα για τα τεκμήρια:
*Τεκμήριο κατοικίας: Για ιδιοκατοίκηση μίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας.
*Τεκμήριο Αυτοκινήτου: Ανάλογα με τα κυβικά και την χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας.
*Τεκμήριο Διδάκτρων: Για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
* Τεκμήριο Δαπάνης: Για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, και λοιπό προσωπικό.
* Τεκμήριο σκαφών αναψυχής: Με βάση τα μέτρα του σκάφους
* Τεκμήριο πισίνας: Με βάση τα μέτρα της και το αν είναι εσωτερική η εξωτερική
*Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχειών: Οι δαπάνες που έγιναν το 2020, για αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων, έργων τέχνης κλπ
* Τεκμήριο ελάχιστης δαπάνης διαβίωσης : Θυμίζουμε ότι το τεκμήριο έχει ορισθεί σε 3.000 ευρώ, για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και 5.000 ευρώ, για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Γ. Εισφορά αλληλεγγύης:

Δεν θα ισχύσει για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, ακίνητα, μερίσματα, επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δ. Προκαταβολή φόρου:

Ο συντελεστής 55% θα ισχύσει για την προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τα νομικά πρόσωπα θα ισχύσει το 80%.

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ