Για ποιους λόγους η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι μονόδρομος;

0
1697

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ:

Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουλίου, ενός πολύ δύσκολου μήνα για όλους τους λογιστές και αυτό γιατί στο διάστημα από 1/4/2022 έχουμε επιφορτισθεί με πάρα πολλές επιπλέον εργασίες , ενώ στις 29/7/2022 στις 3 το μεσημέρι λήγει η καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων μαζί με μία πληθώρα άλλων μηνιαίων εργασιών την ίδια μέρα.

Οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν την ροή των εργασιών τους όπως είχαν προγραμματίσει και αυτό όχι γιατί δεν έκαναν σωστά πλάνα εργασίας, αλλά γιατί συνεχώς από τον Απρίλιο και μετά προστέθηκαν πολλές επιπλέον εργασίες οι οποίες έχουν δημιουργήσει απίστευτες καθυστερήσεις.

Επίσης εδώ θα πρέπει να απαντήσουμε στο επιχείρημα “πάρτε προσωπικό” και να πούμε  ότι στο χώρο μας χρειάζεται χρόνος για να επιλέξεις άτομο αφού χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις!

Ας δούμε λοιπόν για ποιους λόγους η παράταση στην καταληκτική ημερομηνία στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι μονόδρομος και για ποιους λόγους θα πρέπει και τώρα αλλά και  στο μέλλον να διαχωριστεί η υποβολή των δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων από την υποβολή των επαγγελματιών και των νομικών προσώπων.

ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

  • Τον μήνα Απρίλιο προστέθηκε μία σημαντική επιπλέον και χρονοβόρα εργασία (η οποία χρειάσθηκε για τις ανάγκες του mydata το οποίο λειτουργεί πρώτη χρονιά φέτος ) που ήταν η υποβολή και η συμφωνία όλων των εσόδων του 2021,κάτι που δεν υπήρχε στο πλάνο κανενός λογιστικού γραφείου. Φυσικά οι λογιστές αντιληφθήκαμε την ανάγκη αυτής της εργασίας και την διεκπεραιώσαμε μέχρι τις 30/06/2022 όπως πρόβλεπε η καταληκτική ημερομηνία. Φυσικά αυτονόητα προκύπτει πόσο πίσω πήγαν πίσω όλες αυτές οι εργασίες τον προγραμματισμό μας .Κατά την γνώμη μας και μόνο αυτό αρκούσε για παράταση.
  • Άλλος λόγος σημαντικός είναι το γεγονός ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης προέκυψαν πολλές νέες πλατφόρμες (και πολύ σωστά γιατί έπρεπε να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας) τις οποίες ο κλάδος μας υποστήριξε, γεγονός που πρόσθεσε αρκετή επιπλέον δουλειά σε όλα τα γραφεία και φυσικά ήταν άλλο ένα σημαντικό κομμάτι καθυστερήσεων και αλλαγών πλάνων.
  • Τρίτος λόγος που αφορά τις επιχειρήσεις ατομικές και νομικά πρόσωπα είναι ότι το mydata απαιτεί συμφωνία των δαπανών αν θέλουμε να υποβάλουμε ορθές φορολογικές δηλώσεις. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω σε όσους συναδέλφους  λένε “θα τα στείλω όπως τα έχω”, ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα και αυτό γιατί υπογράφουμε για την ακρίβεια των δεδομένων στην δήλωση, κάτι το οποίο  στο μέλλον μπορεί αν διαπιστωθούν διαφορές  μέσω mydata  πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα στους ελέγχους .Επομένως και αυτή η εργασία είναι μονόδρομος κατά την άποψη μου για όλους μας, άρα άλλος ένας φορέας σημαντικών καθυστερήσεων.

Οι 3 παραπάνω είναι πάρα πολύ σοβαροί για να γίνει αντιληπτό ότι η παράταση υποβολής είναι μονόδρομος γιατί διαφορετικά οι δηλώσεις των επαγγελματιών θα υποβληθούν λάθος, κάτι που σίγουρα ούτε εμείς επιθυμούμε αλλά ούτε το Υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης η άποψη μας ότι η παράταση πρέπει να δοθεί με διαφορετικές ημερομηνίες για μισθωτούς και συνταξιούχους και για επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα για τα οποία η καταληκτική ημερομηνία πρέπει να είναι τουλάχιστον 15/09/2022.

Αν και η προσωπική μου άποψη πάντα ήταν κατά των παρατάσεων ειδικά για πέρυσι και φέτος ήταν και είναι μονόδρομος.

Ελπίζω το ΟΕΕ και οι συνδικαλιστικοί μας εκπρόσωποι να αποδείξουν στο Υπουργείο Οικονομικών τους λόγους με απλό, λιτό και κατανοητό τρόπο και να πείσουν την διοίκηση για την ανάγκη της παράτασης.

Με το υπουργείο πρέπει να είμαστε σε συνεργασία γιατί καλώς ή κακώς είμαστε ένας μεγάλος φορέας εφαρμογής των εκάστοτε μέτρων τα τελευταία 12 χρόνια και θα πρέπει η συνεργασία αλλά και η κατανόηση να υπάρχει και από τις δύο πλευρές.

 

 

 

 

 

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ