ΜΥΦ! Όχι άλλο κομφούζιο με τις ΑΛΠ από βενζινάδικα!

0
490

 

Γράφει ο Δουκέρης Αναστάσιος, υπεύθυνος του taxvoice.gr!

 

 

Η ΠΟΛ 1078/17-03-2014, αναφέρει χαρακτηριστικά:

 

Πωλήσεις βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, από πρατήρια υγρών καυσίμων:

Τα πρατήρια υγρών καυσίμων, για τις πωλήσεις βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, προς άλλους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, το δημόσιο, τους δήμους κ.λπ., αξίας μέχρι τριακόσια (300) ευρώ, μπορεί να εκδίδουν αποδείξεις (με αναγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος του αντισυμβαλλόμενου) οι οποίες καταχωρούνται, στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών, τόσο από τον εκδότη όσο και τον λήπτη, συγκεντρωτικά με τις λοιπές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.

 

Συνδυαστικά με τις ΜΥΦ, αξίζει να αναφέρουμε και μια άλλη διάταξη, που διαφωτίζει το θέμα έκδοσης ΑΛΠ, από τους πρατηριούχους. Η ΠΟΛ 1091/2010 λοιπόν σε ένα σημείο της αναφέρει:

 

“Για τις μεμονωμένες (παράδοση από αντλία) χονδρικές πωλήσεις πετρελαίου κίνησης ή βενζίνης έως και τριακόσια (300) ευρώ ανά συναλλαγή γίνεται δεκτό να εκδίδεται σε κάθε περίπτωση Α.Λ.Π. για να διευκολυνθεί και η σύνδεση των αντλιών με φορολογικό μηχανισμό έκδοσης αποδείξεων. Η Α.Λ.Π. αυτή δεν αντικαθίσταται με τιμολόγιο, στο πίσω μέρος δε αυτής τίθεται η σφραγίδα του εκδότη της και αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του εφοδιαζόμενου με καύσιμα οχήματος, οι δε λήπτες – επιτηδευματίες για τα φορολογικά τους δικαιώματα και υποχρεώσεις κάνουν χρήση των παραπάνω Α.Λ.Π. οι οποίες επέχουν θέση τιμολογίου.”

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

 

Από το συνδυασμό των 2 πολύ σημαντικών αυτών εγκυκλίων, της ΠΟΛ 1078/2014 και της ΠΟΛ 1091/2010, συνάγεται ότι οι πρατηριούχοι μπορούν να εκδίδουν ΑΛΠ από φορολογικό μηχανισμό για χονδρική πώληση πετρελαίου κίνησης ή βενζίνης από την αντλία(αναγράφοντας και τον αριθμό κυκλοφορία του οχήματος και έχοντας και τη σφραγίδα του πρατηρίου . Οι ΑΛΠ αυτές ενώ επέχουν θέση Τιμολογίου, δεν καταχωρούνται από τους επαγγελματίες στην ΜΥΦ ως Τιμολόγια εισροών, αλλά ως Λοιπές Δαπάνες(μη διασταυρούμενες). Μεγάλη προσοχή λοιπόν γιατί έχει παρατηρηθεί ένα “κομφούζιο” με αυτό το θέμα! 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ