Καθ’οδόν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Τί αλλάζει για χιλιάδες επαγγελματίες από Σεπτέμβρη!

0
508

Γράφει η Λογίστρια-Φοροτεχνικός και συνεργάτιδα του taxvoice.gr Όλγα Μητσιώνη!

Πύργος Ηλείας, 28 Οκτωβρίου 11, Πλατεία Δικαστηρίων

6937907693

2621020012

 

Τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου παρουσίασε αναλυτικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γ.Πιτσιλής, ο οποίος ο σημείωσε ότι δημιουργείται μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «My Data».

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας θα αποκτά έναν μοναδικό αριθμό καταχώρησης ΜΑΡΚ. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα δηλώνουν τα τιμολόγια τους τα οποία θα καταχωρούνται αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία τους.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν σχεδιαστεί να δεχθούν πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, είτε καταχωρητικά (όπως δηλαδή σήμερα αντί να καταχωρούμε τα βιβλία μας, να γίνεται μέσω της σελίδας της ΑΑΔΕ), είτε με μαζική μεταφορά δεδομένων ή με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών.

Η ΑΑΔΕ, με την υλοποίηση του ηλεκτρονικού βιβλίου, θα έχει στη διάθεση της ένα υπερόπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μηνιαία πλέον, θα έχει τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να εξάγει σενάρια ελέγχου μεταξύ αποκλίσεων ποσοστού Εσόδων και Εξόδων (συντελεστής EBITDA), ελέγχου αυξημένων Εξόδων από μήνα σε μήνα και πολλά άλλα.

Με αυτά τα δεδομένα θα μπορεί άμεσα να αντιμετωπίσει φαινόμενα εικονικών και ανύπαρκτων συναλλαγών και ανάλογα θα προωθεί στοχευμένα τους φορολογικούς ελέγχους.

Με την εισαγωγή των ηλεκτρονικών βιβλίων δεν παύει η λογιστική παρακολούθηση από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, ενώ κρίσιμος παραμένει και ο ρόλος του λογιστή για την ορθή απεικόνιση των συναλλαγών στην πλατφόρμα myDATA ,καταλήγει η ΑΑΔΕ καλώντας τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση  μέχρι την 6/9/2019.

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ