Τι αλλάζει στον έλεγχο του πόθεν έσχες!

0
1187

Σύμφωνα με ένα νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή αλλάζουν πολλά που αφορούν τίς δηλώσεις ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ όπως:

  • την διαδικασία συμπλήρωσης και
  • την διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
  • την απαλλαγή των υπόχρεων να ζητούν και να λαμβάνουν από τις τράπεζες τις σχετικές βεβαιώσεις.
  • Την διαδικασία ελέγχων – εξπρές σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα
  • Την διαδικασία δειγματοληπτικών ελέγχων στους υπόλοιπους υπόχρεους. στο 5%-7% των δηλώσεων
  • Τα πρόστιμα από 10.000 -000.000 ευρώ
  • Τις ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 -10 ετών σε περιπτώσεις μη υποβολής ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων «πόθεν έσχες» με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση αξίζει να τονίσουμε ότι υπάρχει ένα σημείο πού οφείλει το ΟΕΕ αλλά και οι σύλλογοι των λογιστών να ζητήσουν  διευκρινήσεις γιατί διαβάζοντας το, αντιλαμβανόμαστε ότι οι φοροτεχνικοί που έχουν την επιμέλεια των δηλώσεων κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης και πρόστιμο ……και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάποιους συναδέλφους μάγους που θα πρέπει και πρόστιμα να πληρώσουν και ποινικά να διωχθούν, αλλά στην πλειοψηφία των λογιστών που βιοπορίζονται και που φυσικά δεν είναι  δυνατόν να γνωρίζουν αν ο υπόχρεος τους υποκρύπτει στοιχεία αλλά συντάσσουν τις δηλώσεις με βάση τα προσκομισθέντα στοιχεία.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΔΕΔΟΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ:

  • Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα βρίσκονται στο σύστημα προσυμπληρωμένες  με τα στοιχεία  των τραπεζικών λογαριασμών και  τα υπόλοιπα τους, καθώς και των λογαριασμών  δανείων, και αυτό γιατί οι τράπεζες έχουν  πλέον την υποχρεώση  να αναρτούν  τα στοιχεία , Αρα λοιπόν το όφελος είναι διπλό γιατί αφενός μέν  ο υπόχρεος απαλλάσσεται  απο το δύσκολο έργο της συλλογής αυτών των στοιχειών και αφετέρου δε  ο έλεγχος θα είναι πλέον και ευκολότερος αλλά και στοχευμένος
  • Οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν  κι αυτοί δηλώσεις «πόθεν έσχες» και οικονομικών συμφερόντων
  • Καθιερώνεται ελάχιστο ποσοστό δηλώσεων «πόθεν έσχες» που θα πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο.  σε ποσοστό 7% κατ’ ελάχιστον, σε βάθος τριετίας. Το πρώτο έτος εφαρμογής των διατάξεων του σχεδίου νόμου, το ποσοστό θα είναι 5%  των δηλώσεων,  το δεύτερο έτος  το 6% και από το τρίτο   το 7%.

Η επιλογή των δηλώσεων  που θα ελέγχονται θα γίνεται  με απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου ,με βάση  στοιχεία  από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης τα δε κριτήρια θα τα καθορίζει η  Επιτροπή Ελέγχου ανά  έτος και πριν από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής  και δεν θα δημοσιοποιούνται.

  • Σε περίπτωση που ο έλεγχος διαπιστώσει  μη αναγραφή κάποιου περιουσιακού στοιχείου στη δήλωση «πόθεν έσχες», προβλέπεται δήμευση του στοιχείου  ή  δήμευση κάποιου άλλου περιουσιακού στοιχεία  ίσης αξίας ή χρηματική ποινή ίση τουλάχιστον με την αξία του μη δηλωθέντος.
  • Αν ο  Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση  υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή. Στην περίπτωση που  ο υπόχρεος θεωρηθεί ότι τελεί αδίκημα  με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας ανώτερης των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Η μη υποβολή δήλωσης τιμωρείται με ποινή κάθειρξης ΜΈΧΡΙ  δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή από 20.000 – 1.000.000 ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων, για τα οποία αυτός όφειλε να υποβάλει δήλωση, υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 300.000 ευρώ, ανεξάρτητα  αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης . Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η  οι πράξεις τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή, και τέλος  το δικαστήριο, , μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.
  • Επίσης ο Τρίτος, ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή, εκτός αν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.

Στο σημείο αυτό νομίζουμε ότι θα πρέπει να ορισθούν οι ευθύνες του φοροτέχνη(στην έκφραση ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ) που συντάσσει την δήλωση στο πλαίσιο της ορθής μεταφοράς των στοιχείων που προσκομίσθηκαν από τον υπόχρεο!

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ