ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Εικονικές δαπάνες και φορολογική αντιμετώπισή τους!

0
334

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο για ένα λήπτη παραστατικού εξόδου να μην γνωρίζει καλόπιστα ότι η αντίστοιχη δαπάνη δεν είναι πραγματική, αλλά εικονική.

Ένα ερώτημα που γίνεται συχνά σε εμάς τους φοροτεχνικούς από τους πελάτες μας, είναι αν ένας λήπτης μιας εικονικής δαπάνης μπορεί να την αναγνωρίσει σαν έξοδο, εφόσον είναι πάντοτε καλόπιστος, δηλαδή δεν γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα.

Η φορολογική διοίκηση έδωσε σαφή απάντηση στο φλέγον αυτό ζήτημα με την ΠΟΛ 1071/31.3.2015, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ο καλής πίστεως λήπτης φορολογικού στοιχείου, εικονικού ως προς το πρόσωπο του εκδότη (δηλαδή ο καλοπίστως αγνοών την εν λόγω εικονικότητα) δύναται να εκπέσει τη σχετική δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδά του, ενώ, αντιθέτως, τούτο είναι ανεπίτρεπτο για τον κακής πίστεως λήπτη του ως άνω φορολογικού στοιχείου”.

Η προαναφερθείσα εγκύκλιος ήρθε επίσημα και επιβεβαίωσε την υπ’ αριθμόν 170/2014 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οι αρχές έδωσαν λύση σε ένα θέμα που έπρεπε να διευθετηθεί με βασικό κριτήριο την δικαιοσύνη και τα πραγματικά περιστατικά.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο λήπτης ενός εικονικού εξόδου είτε είναι καλόπιστος, είτε κακόπιστος, θα πρέπει να φροντίζει και να προνοεί ώστε να μην μπει καν στη διαδικασία να περάσει στα βιβλία του τη δαπάνη αυτή, αποφεύγοντας όλες τις πιθανές συνέπειες του Νόμου.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να λαμβάνονται όλα τα μέτρα δέουσας επιμέλειας τόσο από τον λήπτη της δαπάνης, όσο και από τον σύμβουλο λογιστή του, εστιάζοντας στο πρόσωπο του εκδότη και στα πραγματικά δεδομένα της συναλλαγής.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις…

“Όποιος παίζει με τη φλόγα, μπορεί και να καεί…..”

 

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ