Πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλαγές που θα γίνουν και ανάγκη αλλαγής πλαισίου δεσμεύσεων λογαριασμών!

0
632

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές  και οι περισσότεροι θεωρήσαμε ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ρυθμίζονταν υποθέσεις χρεών επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν στην αγορά μετά από την δωδεκαετή συνεχή κρίση που έχει βιώσει η χώρα μας.

Δυστυχώς τα αποτέλεσμα δεν ήταν τα αναμενόμενα κυρίως για τον εξής λόγο:

  • Υπήρχαν αρκετές δυσλειτουργίες που στην πορεία βελτιώνονταν
  • Υπάρχει το πρόβλημα της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων που ρυθμίσουν μέχρι να εξοφλήσουν το 75% των οφειλών, οπότε είναι αδύνατον να ανταποκριθούν οι ενεργές επιχειρήσεις στην ρύθμιση αφού αδυνατούν να εισπράξουν και να πληρώσουν και επομένως να λειτουργήσουν εύρυθμα, να αναπτυχθούν και να αποπληρώσουν την ρύθμιση, ενώ παράλληλα η κατάσχεση εις χείρας τρίτων στους πελάτες τους καταστρέφει την πελατειακή σχέση και δυστυχώς επιταχύνει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει.
  • Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν δημιουργήσει οι Τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων και τα funds . Για τους δύο τελευταίους είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι έχουν αποκτήσει τα δάνεια με τιμή κάτω του 10% της αξίας τους και παρόλα αυτά δεν συναινούν στην ένταξη στον εξωδικαστικό κάτι σαφέστατα δημιουργεί πρόβλημα στην εθνική οικονομία.

Αν εξετάσουμε τα στατιστικά στοιχεία θα διαπιστώσουμε ότι  οι χρηματοδοτικοί φορείς είναι απρόθυμοι  να εγκρίνουν ρυθμίσεις, ενώ το Δημόσιο που εγκρίνει σε ποσοστό 90% τις  αιτήσεις. Συγκεκριμένα σε αιτήματα ρύθμισης  για οφειλές 1,1 δισ. ευρώ  έχουν  εγκριθεί το 91% (€1,0 δισ). Αντίθετα  από τα 1,4 δισ. ευρώ αιτήματα ρύθμισης χρεών προς τους  χρηματοδοτικούς φορείς έχει εγκριθεί μόνο το 63% (853εκ. ευρώ).

Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση προόδου (Δεκέμβριος 2022), η Γραμματεία θέτει δύο σενάρια για τους επόμενους πέντε μήνες:

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αναμένονται ρυθμίσεις χρεών ύψους 2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέρχονται από τις εξής πηγές:

  • Αιτήσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης 356 εκ ευρώ
    • Αιτήσεις που βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοοικονομικούς φορείς και το Δημόσιο 1,1δις ευρώ
    • Αιτήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο 532 εκ. ευρώ

Με βάση δε το δεδομένο ότι αναμένονται να εφαρμοσθούν σύντομα οι παρακάτω σημαντικές αλλαγές πιστεύουμε ότι  θα ξεμπλοκάρουν τον εξωδικαστικό και οι ρυθμίσεις των χρεών θα πολλαπλασιαστούν!

Ας δούμε όμως τι περιμένουμε άμεσα:

  • Θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές σε ένα μόνο φορέα
  • Θα διατηρούνται οι ρυθμισμένες οφειλές
  • Θα πρέπει υποχρεωτικά να αιτιολογούνται οι λόγοι απόρριψης και επομένως οι πιστωτές και οι οφειλέτες υποχρεούνται να παραθέτουν τους λόγους της απόρριψης της πρότασης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Οι λόγοι μη συναίνεσης θα αναρτώνται στην πλατφόρμα.
  • Θα μπορεί να γίνεται προεξόφληση
  • Θα εντάσσονται και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί:
  • Θα εντάσσονται οι οφειλές υπέρ τρίτων: Αφορά στις οφειλές  όπως πχ  οι οφειλές προς τους Δήμους που βεβαιώνονται και εισπράττονται μέσω ΑΑΔΕ.
  • Θα μπορεί να εκδοθεί βεβαίωσης οφειλών την οποία οι οφειλέτες θα μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να εκδίδουν βεβαίωση οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και το Δημόσιο.
  • Η διαδικασίας διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς θα ξεκινά μετά τη διαδικασία του εξωδικαστικού και αφού έχουν ρυθμιστεί διμερώς οι οφειλές προς το Δημόσιο.
  • Θα δοθεί η Δυνατότητα ένταξης σε υφιστάμενους οφειλέτες αφού θα δοθεί η δυνατότητα, με μεταβατική διάταξη, υποβολής νέας αίτησης στον εξωδικαστικό για όσους δεν είχαν παραιτηθεί έγκαιρα από τον προηγούμενο (ν. 4469/2017) και για όσους έχουν οφειλές υπέρ τρίτων, εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος.
  • Θα υπάρξει Προστασία από τους πλειστηριασμούς αφού η περιουσία του οφειλέτη προστατεύεται από τη στιγμή της οριστικής υποβολής της αίτησης .
  • Θα γίνει τροποποίηση επιτοκίου στις προτάσεις του Δημοσίου και ΦΚΑ από Euribor + 5% που είναι σήμερα σε 3% σταθερό.
  • Θα υπάρχει διαγραφή αιτήσεων που δεν έχουν οριστικοποιηθεί και δεν εκκρεμεί αίτημα διόρθωσης εντός 90 ημερών.

Και ένα τελευταίο που δεν έχει ακόμη διευκρινίσει και θα πρέπει να ισχύσει:

Είναι ότι χρίζει  άμεσης αλλαγής είναι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών μέχρι να εξοφληθεί το 75% της οφειλής ανεξάρτητα από το ένα έχει γίνει ρύθμιση κάτι που καθιστά την ρύθμιση κάτι ανεφάρμοστο, και να μπορεί να ξεμπλοκαριστεί ο λογαριασμός μετά την πληρωμή δύο δόσεων!

ΜΠΕΛΕΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

 

 

 

 

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ