Νέα έντυπα συμπλήρωσης ΑΦΜ και έναρξης εργασιών! Γράφει η Άννα Χρυσούλη!

0
1708

Νέα έντυπα συμπλήρωσης ΑΦΜ και έναρξης εργασιών

 

Σημαντικό φορολογικό ενημερωτικό tip

Η συμπλήρωση  της φόρμας του εντύπου Δ210 γίνεται ηλεκτρονικά στην διεύθυνση https://www.aade.gr/sites/default/files/2021-09/D210.pdf  και είναι  προσβάσιμη και επεξεργάσιμη απευθείας στον υπολογιστή του χρήστη. Όπως ορίζουν οι οδηγίες για να υποβάλετε τη δήλωση ψηφιακά, θα πρέπει να συνδεθείτε στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» της ΑΑΔΕ myaade.gov.gr  και να επιλέξετε τη σχετική διαδικασία Μητρώου. Για την ψηφιακή υποβολή δεν απαιτείται εκτύπωση. Κατεβάζετε το αρχείο στον υπολογιστή σας, το συμπληρώνετε, το αποθηκεύετε και το επισυνάπτετε στην εφαρμογή των Αιτημάτων.

Όπως βλέπετε και στην εικόνα παρακάτω η μορφή του εντύπου  είναι διαχειρίσιμη από το διαδίκτυο απευθείας

 

 

 

Στο έντυπο Δ210 απαιτείται φυσική υπογραφή  στις εξής δύο (2)  περιπτώσεις :

Αν δεν έχετε ΑΦΜ και αιτείστε την εγγραφή σας στο Φορολογικό Μητρώο, η υποβολή θα γίνει έντυπα.
Αφού κάνετε λήψη του αρχείου από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, μπορείτε να συμπληρώσετε την δήλωση και αφού την εκτυπώσετε και την υπογράψετε, να την αποστείλετε στη ΔΟΥ σαρωμένη μέσω e-mail ή να την καταθέσετε αυτοπροσώπως σε έντυπη μορφή.

Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση συμπλήρωσης του εντύπου Δ211 που αφορά την έναρξη, μεταβολή και διακοπή των επιχειρήσεων.

Έτσι: Στην περίπτωση που  υποβάλλετε Δήλωση έναρξης αιτούμενοι την εγγραφή σας στο Φορολογικό Μητρώο, η υποβολή θα γίνει έντυπα

Και εάν την αίτηση την αποστείλετε στη ΔΟΥ σαρωμένη μέσω e-mail ή την καταθέσετε αυτοπροσώπως σε έντυπη μορφή τότε επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, απαιτείται η φυσική υπογραφή σας.
Σε 89 Δ.Ο.Υ. τα έντυπα μητρώου μπορούν να υποβληθούν ανυπόγραφα υπολείπονται 13 ακόμα Δ.Ο.Υ  να ενσωματωθούν στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση αιτημάτων.

Η πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου»  σας δίνει τη δυνατότητα να υποβάλετε αιτήματα ψηφιακά, προς κάθε αρμόδια Υπηρεσία και επιταχύνει σημαντικά τη διεκπεραίωσή τους. Η διαδικασία διεκπεραιώνεται υποχρεωτικά με κωδικούς taxisnet και πλέον δεν απαιτείται η υπογραφή του πολίτη.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτημάτων με εξουσιοδότηση μέσα από την προσωπική οικονομική εικόνα του φορολογούμενου, και φυσικά μπορεί να υποβληθεί και αυτή σε ψηφιακή μορφή (scan) ως αρχείο.

Το άρθρο επιμελήθηκε η κα Χρυσούλη Άννα  λογίστρια οικονομολόγος με έδρα τη Χίο.

Άννα Χρυσούλη

Οικονομολόγος φοροτεχνικός σύμβουλος της Λογιστικής, Ελεγκτικής και Οικονομικής Διοίκησης | Απόφοιτη του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής (Ν.Ο.Π.Ε). | Υπέθυνση του λογιστικού - φοροτεχνικού γραφείο Εν-TAXIS