Κάτοικοι εξωτερικού: Χρήσιμα tips που πρέπει να γνωρίζουμε, για να μην έχουμε θέματα με τις φορολογικές αρχές!

0
3687

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

ΕΡΩΤΗΜΑ:

Κάτοικος εξωτερικού κάνει τη φορολογική του δήλωση στην Ελλάδα, γιατί αποκτά εισόδημα στη χώρα μας. Διαθέτει και μια κατοικία ιδιόκτητη. Μπορεί να δηλώσει την κατοικία του αυτή σαν κύρια κατοικία στη φορολογική του δήλωση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, μπορούν να έχουν μια μόνο κύρια κατοικία, η οποία βρίσκεται σε κάθε περίπτωση εκτός και όχι εντός Ελλάδος. Οποιαδήποτε κατοικία διαθέτουν εντός Ελλάδας, κατά τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης τους, εφόσον είναι υπόχρεοι, θεωρείται σε κάθε περίπτωση δευτερεύουσα κατοικία.

Χρήσιμες επισημάνσεις για τους κατοίκους εξωτερικού:

1)Ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον:

α) έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων, ήτοι τους προσωπικούς και οικονομικούς δεσμούς του ή
β) είναι προξενικός, διπλωματικός ή δημόσιος λειτουργός παρόμοιου καθεστώτος ή δημόσιος υπάλληλος που έχει την ελληνική ιθαγένεια και υπηρετεί στην αλλοδαπή.

2)Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού γενικά δεν είναι υπόχρεοι σε δήλωση στην Ελλάδα, παρά μόνο αν αποκτούν εδώ πραγματικό εισόδημα. Από την άλλη, δεν τους “πιάνουν”, τόσο τα τεκμήρια διαβίωσης, όσο και τα τεκμήρια κατοχής, συντήρησης και αγοράς, εφόσον δεν αποκτούν στην Ελλάδα πραγματικό εισόδημα. Συνεπώς ένας κάτοικος εξωτερικού, ο οποίος έχει τεκμαρτό εισόδημα όπως για παράδειγμα μια δευτερεύουσα κατοικία, ή ένα αυτοκίνητο, ακόμα και στην περίπτωση που προβεί  σε αγορά περιουσιακού στοιχείου ή αυτοκινήτου, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης, εφόσον  δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.

3)Η προθεσμία υποβολής δήλωσης για αυτούς που είναι ήδη φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και υποχρεούνται να την υποβάλλουν είναι ίδια με αυτή που ισχύει για όλους. Σε περίπτωση που για πρώτη φορά κάποιος μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό και είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει δήλωση, έχει προθεσμία ως τις 31/12 του έτους αυτού.

Σημαντική παρατήρηση:

Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, θεωρηθεί ότι έχει την κύρια του κατοικία στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, θα τεθεί σύμφωνα με τις διατάξεις ζήτημα μεταβολής της φορολογικής του κατοικίας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Διατάξεις:

  • Άρθρο 4. Ν.4172/2013
  • Άρθρα 51-53 Αστικού Κώδικα
  • ΠΟΛ 1201/2014
  • Έγγραφο 1039444 πε/757/Α0012/13.03.2008( Αναφέρεται στον Ν.2238/94, αλλά ισχύει ακόμα)

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων