Φορολογικές δηλώσεις και σταθερό χρονικό πλαίσιο εφαρμογής! 

0
2166

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε για μια ακόμη χρονιά!

Η πύλη υποβολής άνοιξε και η καταληκτική ημερομηνία η 30/6/2023 υπάρχει  στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με ένα επιπλέον  βιντεάκι που μετρά ανάποδα τις ημερομηνίες λήξης της υποβολής.

Όλα καλά και όλα ωραία θα μου πείτε όλα λειτουργούν άψογα άρα ας φροντίσουμε να είμαστε on time… 

Όμως δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι έτσι …

Σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε πάλι τα αιτήματα για παράταση θα αρχίσει ο κλάδος να διαμαρτύρεται θα αρχίσουν οι ομάδες δικτύωσης να φωνάζουν ,οι συνδικαλιστές θα ξεκινήσουν να παραβγαίνουν στο ποιος θα βγάλει την καλύτερη και επιθετικότερη ανακοίνωση ,το δε υπουργείο οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα δηλώνουν ότι κρίνουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής της καταληκτικής ημερομηνίας.

Θα αρχίσουν οι φωνές για άδειες λογιστών κάποιοι θα μιλάνε για διακοπές των λογιστών στην Μύκονο……… και για άλλη μια φορά θα ζήσουμε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου που ζούμε τα τελευταία 10 χρόνια…

Αναρωτήθηκε κανείς γιατί ;;;;

Μήπως οι λογιστές είναι τεμπέληδες ;Όχι βέβαια το απέδειξαν στο διάστημα της πανδημίας που στην κυριολεξία διέσωσαν κράτος πολίτες και επιχειρήσεις με την πλάτη που έβαλαν για την εφαρμογή των μέτρων.

Μήπως οι λογιστές είναι παράλογοι ; Όχι βέβαια κυρίως γιατί όταν πριν από λίγα χρόνια έκαναν τις μισές δουλειές από αυτές που κάνουν τώρα και αυτή την στιγμή κάνουν τις διπλάσιες έχοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις απορροφήσει και το επιπλέον κόστος σίγουρα  χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των δηλώσεων.

Μήπως οι λογιστές αρνούνται τις νέες προκλήσεις της τεχνολογίας ; Όχι βέβαια και αυτό αποδεικνύεται και με την συμμετοχή τους στο mydata και στην ψηφιακά κάρτα εργασίας και την  κάθε είδους νέα ψηφιακή  εφαρμογή που βοηθά το κράτος, τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα.

Μήπως οι λογιστές δεν έχουν ισχυρή φωνή ; Φυσικά και δεν έχουν και δυστυχώς η άποψη τους δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ,κυρίως γιατί δεν είναι ποτέ επικεντρωμένοι σε αυτό που ζητούν.

Μήπως οι λογιστές δεν έχουν ενότητα μεταξύ τους ;  Φυσικά και δεν έχουν ! Για παράδειγμα ο δικηγορικός σύλλογος ,ο ιατρικός σύλλογος ,το ΤΕΕ είναι τόσο ισχυροί που πάντα αιτιολογούν και επιβάλουν την άποψη τους  η οποία όμως είναι μια δεν έχει κομματικές σκοπιμότητες και είναι to the point σε κάθε θέμα ξεχωριστά ! Εμείς θέλουμε πχ αλλαγή στο πλαίσιο των δηλώσεων και στα αιτήματα μας προσθέτουμε και αλλά δέκα για να ικανοποιήσουμε το κοινό !

Επίσης είμαστε από τους λίγους γραφικούς κλάδους που στην ψηφιακή εποχή που η πληροφορία διαχέεται στο δευτερόλεπτο οργανώνουμε πορείες διαμαρτυρίες ενώ πχ από εμάς εξαρτάται η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της εκάστοτε εκλεγμένης κυβέρνησης κάτι που μας δίνει ένα ισχυρό …χαρτί στα χέρια μας..

Και κάτι τελευταίο που νομίζω είναι αληθινό..

Ανεξάρτητα κόμματος ο υπουργός οικονομικών θέλει να εφαρμόσει μια πολιτική και σαφέστατα είναι υποχρεωμένος για να την εφαρμόσει να χρησιμοποιήσει τον κατάλληλο μηχανισμό ενώ παράλληλα ούτε αντιπαθής επιθυμεί να είναι ούτε να είναι σε αντιπαλότητα με τον βασικό του συνεργάτη που είναι οι λογιστές.

Άρα λοιπόν θα πρέπει ο εκάστοτε υπουργός να επιλέγει πάντα μία συμβουλευτική και επικοινωνιακή ομάδα επιλέγοντας  τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση με κριτήρια αξιολόγησης της αγοράς και σε δεύτερη φάση  να εμπνεύσει την ομάδα αλλά και τους ανθρώπους που θα συνεργασθούν μαζί του σε  αυτό το δύσκολο έργο.

Δυστυχώς διαχρονικά ούτε οι κατάλληλοι σύμβουλοι ( που έχουν γνώση της αγοράς )επιλέγονται ούτε οι υπουργοί προσπαθούν να δώσουν όραμα στην ομάδα που συνεργάζονται.

Αποτέλεσμα χρόνια τώρα ο κάθε υπουργός Οικονομικών να είναι σε κόντρα με τους λογιστές πράγμα αδιανόητο γιατί καλώς ή κακώς αυτοί εφαρμόζουν την πολιτική του.

Ίσως αυτό να πρέπει να προσεχθεί από τους επόμενους υπουργούς Οικονομικών

Όμως ας δούμε τα αυτονόητα που θα πρέπει να ισχύουν:

  • Να είναι νομοθετημένη με κυρώσεις αμφότερες σε περιπτώσεις ελλείψεων η ημερομηνία που  θα ανοίγει η πλατφόρμα της υποβολής και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής και σταθερή για πάντα κάτι που προϋποθέτει πλήρη οργάνωση και εναρμόνιση και του δημοσίου και των τραπεζών και όλου του ευρέως δημοσίου φορέα στο να είναι τα πάντα έτοιμα με το άνοιγμα  της πλατφόρμας, ενώ παράλληλα το κάθε λογιστικό γραφείο θα πρέπει να καταρτίζει τα πλάνα του εσωτερικά ώστε την καταληκτική ημερομηνία να μην έχει εκκρεμότητες.
  • Σαν χρονικό πλαίσιο μετά και την πρόσθεση και του mydata είναι το χρονικό διάστημα 1 Απριλίου με 30 Σεπτεμβρίου με διαφοροποίηση των καταληκτικών ημερομηνιών από 1/4/-31/07 για εισοδήματα από μισθούς συντάξεις και μισθώματα και μέχρι 30/09 για εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς δευτερόλεπτο παράταση, ημερομηνίες που θα εξασφαλίσουν και μία σωστή ροή των εσόδων του κράτους.

Μόνο έτσι θα σταματήσει όλο αυτό που γίνεται κάθε χρόνο..

Θεωρώ ότι η άποψη  είναι ΑΠΛΗ-ΛΙΤΗ–ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ και πιστεύω να υιοθετηθεί και από το Υπουργείο αλλά και από όλα τα κόμματα ώστε επιτέλους να σταματήσει αυτό το πρόβλημα.

 

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ