Αναλυτικές παγκόσμιες πληροφορίες τόκων χρημάτων ζητά η ΑΑΔΕ.

0
455

Αναλυτικές παγκόσμιες πληροφορίες τόκων χρημάτων ζητά η ΑΑΔΕ.

Την τελευταία απόφαση σχετικά με τους φορολογούμενους έστειλε στο ΦΕΚ  ο Διοικητής της ΑΑΔΕ την 31/12/2021 για την ενημέρωση των στοιχείων τόκων από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Χώρας για  κατοίκους  Ελλάδας και αλλοδαπής, που αποκτήθηκαν  κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, με τα στοιχεία των δικαιούχων-συνδικαιούχων.

Σύμφωνα με την απόφαση Α. 1271 /30-12-2021 τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με τη χρήση καρτών πληρωμών, τα ιδρύματα πληρωμών, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛ.Κ.Α.Τ.) Α.Ε. (ATHEXCSD) και Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών καλούνται να στείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία που αφορούν το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων, repos, εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου των τόκων εταιρικών ομολογιών εισηγμένων που διαπραγματεύονται στην Ε.Ε. ή σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά εκτός Ε.Ε. καθώς και τα ποσά τόκων τίτλων αλλοδαπής προέλευσης (στην περίπτωση που μεσολαβεί ημεδαπό πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα) για όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες που κατοικούν στη χώρα ή στο εξωτερικό.

Περιμένουμε την αποτύπωση των στοιχείων αυτών προφανώς στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με προσυμπληρωμένα στοιχεία καθώς και  στα αρχεία των Δ.Ο.Υ.  για διασταυρώσεις στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ θα ελεγχθούν και οι κινήσεις των λογαριασμών στο πλαίσιο διακίνησης μαύρου χρήματος, ως μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής.

Η προθεσμία για τις δηλώσεις των νέων πρόσθετων στοιχείων  που θα αποστείλουν οι φορείς (ακόμη και τα Ελτα, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας  και η Ευδαπ)  πρέπει να είναι έως τέλος Φεβρουαρίου.

 

 

 

Άννα Χρυσούλη

Οικονομολόγος φοροτεχνικός σύμβουλος της Λογιστικής, Ελεγκτικής και Οικονομικής Διοίκησης | Απόφοιτη του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής (Ν.Ο.Π.Ε). | Υπέθυνση του λογιστικού - φοροτεχνικού γραφείο Εν-TAXIS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ