Όλα τα νέα μέτρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά!

0
374

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΝΟΙΚΟΝΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:

 

Ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό τα μέτρα για το επόμενο τρίμηνο τα οποία έχουν σαν σκοπό την προστασία των Νοικοκυρών και των επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκύψει.

Οι παρεμβάσεις αφορούν ,το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ,τα νοικοκυριά, η επιδότηση βενζίνης ,η επιστρεπτέα προκαταβολή και η ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων

Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά παρακάτω:

 

Α.ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

 

  1. Η επιδότηση ρεύματος στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από το 70% στο 80% για τις πρώτες 310 Kwh (90% για τις πρώτες 155 Kwh και 70% για 156-310 Kwh) για τον Απρίλιο
  2. Η επιδότηση ρεύματος για τις επιχειρήσεις διπλασιάζεται για τον Απρίλιο.

 

  1. Συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και τον Απρίλιο, με 40 €/Kwh για τα νοικοκυριά και 20 €/Kwh για τις επιχειρήσεις.

 

 

Β: ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

 

  1. 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο. Ειδικότερα,  χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα). Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Εδώ λογικά θα πρέπει να συμπληρωθεί νέο Α21

 

  1. Επίδομα 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους. Δικαιούχοι είναι (όπως ακριβώς και τον Δεκέμβριο) συνταξιούχοι που  έχουν

*  ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού  έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως),

*  ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η      συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού   δεν  υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

  1. Επίδομα 200 ευρώ σε 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες .
  2. Επίδομα 200 ευρώ σε δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ .
  3. Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

 

Γ. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ 

 

Επιδότηση της κατανάλωσης καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής πετρελαίου κίνησης. Για την υλοποίηση του μέτρου δημιουργείται η Κάρτα Καυσίμων

Για τον Απρίλιο χορηγείται επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης)που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου)για φυσικά πρόσωπα(συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 

  • Απευθείας επιδότηση στους πολίτες -φυσικά πρόσωπα και ελ. επαγγελματίες- για τρεις μήνες. Προϋπόθεση να έχουν έως 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και να είναι κάτοικοι Ελλάδος, και να είναι κάτοχοι μεταφορικού μέσου

Η επιδότηση θα είναι 60 λίτρα καυσίμων μηνιαία και αναλογεί σε 22 λεπτά το λίτρο. Άρα λοιπόν  η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

 

  • Στους κατοίκους νησιών η επιδότηση ανέρχεται σε 27 λεπτά το λίτρο.

Άρα λοιπόν , η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ.

 

  • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedompass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, η θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
  • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.
  • Επιδοτείται η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης – ντίζελ, ώστε το όφελος για τον καταναλωτή να φτάσει στα 15 λεπτά το λίτρο.
  • Επιδότηση 200 ευρώ στα ταξί. Ειδικότερα, δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου.

Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να υπάρξει σκέψη για επιδότηση και για τις μεταφορικές εταιρείες καθώς και τις λοιπές επιχειρήσεις μετακίνησης επιβατών.

 

Δ.ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 

 

Η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών μπορεί να γίνει σε  96 άτοκες δόσεις. Αν εξοφληθεί εφάπαξ τότε υπάρχει έκπτωση 15%.

Άποψη μας είναι ότι θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να μελετήσει τρόπο για την μη επιστροφή των ποσών γιατί η παρατεταμένη κρίση έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

 

Ε.ΕΝΊΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΏΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΌΦΩΝ.

 

1.Επιδότηση των κτηνοτρόφων για τις  των ζωοτροφές, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021.

 

2.Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022.

 

  1. Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%.

 

4.Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021

 

5) Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021.

 

6) Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στη Κρήτη για το έτος 2022.

 

7) Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών.

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ