Νέα μέτρα ανακούφισης από την ενεργειακή κρίση!

0
565

Νέα μέτρα ανακοίνωσε αρχικά ο Πρωθυπουργός και στην συνέχεια  σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το ποσό πού θα επιδοτηθεί είναι   3,2 δισ. ευρώ και αφορούν παρεμβάσεις  στην αγορά της ενέργειας, προκειμένου να απορροφηθεί το 70%- 80% του κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ:

1.Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά  Επιδοτούνται για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ θα υπάρξει νέα έκπτωση που θα αφορά και τις μη κυρίες κατοικίες. Το κόστος είναι 900 εκατ. ευρώ.

  1. Τον μήνα Ιούνιο θα επιστραφεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022.  Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN. Η ενίσχυση αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτεται το 95% των νοικοκυριών. Το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή, θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Το κόστος της νέας παρέμβασης με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.

Πώς υπολογίζετε πόσα χρήματα θα πάρετε:

Υπογραμμίζεται πως το επίδομα θα είναι έως και 600 ευρώ και οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν περίπου τι ποσό δικαιούνται. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν.

Πιο αναλυτικά:

Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Με κωδικούς Taxisnet η αίτηση στην πλατφόρμα:

Για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, είτε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και με κωδικούς Taxisnet, που θα αντλούνται από την ΑΑΔΕ, θα κάνουν τα εξής βήματα:

Στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.
Αν είναι η σωστή, θα πατούν ναι και προχωρούν στο επόμενο βήμα.
Αν δεν είναι, θα έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποίησουν τα στοιχεία τους, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
Επίσης στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας.

Σε αυτά δεν θα χρειάζεται να δηλώνει κάτι ο πολίτης, καθώς τα στοιχεία θα αντλούνται κατευθείαν από τους παρόχους.

Συγκεκριμένα θα αντλούνται κάθε μήνα τα εξής στοιχεία:

  • Ρήτρα αναπροσαρμογής
  • Την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος
  • Και την έκπτωση πουν θα υπάρχει

 

3ον συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο, όπως έγινε και τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ.

4ον από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένας έτος ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Ταυτόχρονα θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση το ποσοστό επιδότησης στη λιανική αγορά.

Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ. 

 

Με τα νέα μέτρα, από 1η Ιουλίου και μετά:

  • απορροφάται για τους ευάλωτους καταναλωτές (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης
  • απορροφάται για τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης
  • απορροφάται για 1. 250.00 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως και το 82% αύξησης
  • απορροφάται για τους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως και 95% της αύξησης

Για τις μη κύριες κατοικίες:

  • επιδοτείται η συνολική κατανάλωση, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια τον μήνα Μάιο
  • επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα προκειμένου να απορροφηθεί το 50% της αύξησης

Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου:

  • η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% της αύξησης

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα εξειδικευθεί στο τέλος Μαΐου. 

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια:

  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως κατανάλωσης και ισχύος παροχής, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον μήνα Μάιο, για το σύνολο της κατανάλωσης.
  • Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 kVA, και για όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.  Η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με το μέτρο αυτό επιδοτείται το 80% της αύξησης για 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία, κά. Υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Συνολικά για τον Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται στα 260 εκατ. ευρώ.

Για το φυσικό αέριο η επιδότηση συνεχίζεται και τον Μάιο. Η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Το σύνολο της επιδότησης για το φυσικό αέριο ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ για τον Μάιο. Για τους δύο επόμενους θα ληφθούν συνολικά μέτρα για την ενέργεια που θα ανέλθουν στα 900 εκατ. ευρώ.

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ