Ο  ANTIΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤON TAΣΟ ΔΟΥΚΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΕΛΟ, ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ!

0
674

Ο  ANTIΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤON TAΣΟ ΔΟΥΚΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΕΛΟ, ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ:

 

-Δάσκαλε σε ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μου κάνεις να μου απαντήσεις στις ερωτήσεις μου.

Τάσο μου χαίρομαι ιδιαίτερα που δίνω αυτές τις απαντήσεις σε ένα αγαπημένο μου μαθητή, φίλο και συνεργάτη.

-Να αρχίσουμε από τα εύκολα γιατί στην συνέχεια έχουμε και τα δύσκολα. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για την ΠΑΕΛΟ;

Η Πανελλήνια Ένωση Λογιστών-Οικονομολόγων είναι μία ένωση φυσικών προσώπων από όλη την Ελλάδα που ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτέχνη ή του Οικονομολόγου ή του Συμβούλου Επιχειρήσεων και περιλαμβάνει όλους όσους έχουν σπουδάσει Οικονομικά σε όλες τις βαθμίδες ανεξάρτητα αν είναι Ελεύθεροι Επαγγελματίες η μισθωτοί. Η ΠΑ.Ε.Λ.Ο είναι η μετεξέλιξη ενός παλαιότερου Συλλόγου ο οποίος ξεκίνησε με όνειρα αλλά δυστυχώς σταμάτησε κάθε δραστηριότητά του λόγω των κομματικών διαφορών μεταξύ των μελών του.

Η ΠΑ.Ε.Λ.Ο είναι η έκφραση της διαφορετικής άποψης με φρέσκιες ιδέες και πνοή και η φιλοσοφία της είναι τελείως διαφορετική από τους άλλους συλλόγους. Έχουμε χαράξει 5-ετές πλάνο με συγκεκριμένες προγραμματισμένες δράσεις που θα εκπλήξουν τους πάντες! Έχουμε δημιουργήσει Νewsletter, έχουμε δώσει πολλές ευκαιρίες σε συναδέλφους να εκφράσουν τη γνώμη τους και φυσικά σε νέα παιδιά με κατάρτιση να γράψουν εργασίες και άρθρα. Επίσης έχουμε διεξαγάγει πολλές διαδικτυακές εκδηλώσεις και φιλοξενήσει πολλά σημαντικά πρόσωπα. Αναφέρω ενδεικτικά κάποια ονόματα και ελπίζω να μην παρεξηγηθώ αν ξεχάσω κάποιον:Μας έχουν λοιπόν τιμήσει οι κ.κ. Σταϊκούρας , Πιερακάκης , Γεωργιάδης, Τριαντόπουλος, Θεοχάρης ,Κόλλιας , Κουρμούσης , Αθανασοπούλου, Σφακιανάκης , Ζαΐρης κλπ.

Και άφησα τελευταίο το κανάλι μας και το πολύ πετυχημένο «ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΖΙ», στο οποίο έχω την χαρά να συνεργάζομαι μαζί σου και με τη Μαρία Σκοτάδη. Στόχος μας δε, είναι μια δυναμική εκπομπή με άποψη, παλμό και δυνατότητα να φιλοξενεί κάθε άποψη. Στο μέλλον λοιπόν θα γίνουν πολλά. Ας έχουμε υπομονή να μην χαλάσουμε τις εκπλήξεις! Εγώ ένα θέλω να πω: Η ΠΑΕΛΟ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ.

-Θα ήθελα να μας πεις περισσότερα για τον σκοπό της ΠΑΕΛΟ και να τοποθετηθείς σχετικά με κάτι αγενή σχόλια που είχαν δημοσιευθεί όπως ….. «Τι είναι αυτό ΤΟ ΠΑΕΛΟ» που συνοδευόταν και από άλλα απρεπή σχόλια.

Τα σχόλια έγιναν από έναν κύριο που ισχυρίζεται ότι είναι συνάδελφος αλλά στόχος του ήταν η συκοφαντική δυσφήμιση και η λεκτική/εκφραστική επίθεση. Για αυτό τον λόγο, το θέμα έχει αναλάβει ο νομικός σύμβουλος της ΠΑΕΛΟ. Τάσο θα σου πω αναλυτικά τον σκοπό μας όπως υπάρχει στην ανάρτηση του ΓΕΜΗ:

Άρθρο 3: ΣΚΟΠΟΣ(ενδεικτικά)

Είναι μη κερδοσκοπικός κατά την έννοια του άρθρου 784 ΑΚ και συνίσταται κυρίως στα εξης ενώ λειτουργεί με βάση τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη των μελών του  με σκοπό την ανάπτυξη και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών επί της εφαρμοσμένης λογιστικής επιστήμης, της ελεγκτικής, της φοροτεχνικής πρακτικής, των χρηματοοικονομικών εργαλείων και μεθόδων και όλων εν γένει των μέσων και αρχών της μικροοικονομικής επιστήμης για την αποτελεσματική και αποδοτική διοίκηση των επιχειρήσεων, καθώς και την  εκπροσώπηση των μελών του κλαδικά με σκοπό την επίλυση προβλημάτων που δημιουργούνται από την εξάσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας τους:

Ειδικότερα οι σκοποί αναλύονται παρακάτω:

α. Η σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ των νέων και παλαιών επιστημόνων της Λογιστικής, Χρηματοοικονομικής και Οικονομικής κατεύθυνσης και η παρότρυνσή τους σε δράσεις με σκοπό την ανάλυση, εμπέδωση και αποτελεσματική υποστήριξη  των  αλλαγών  που συντελούνται  στη Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Οικονομική επιστήμη.

β. Η μελέτη και η επίλυση, στα πλαίσια της αρχής της αλληλεγγύης των  μελών της, των προβλημάτων ή ιδιαιτεροτήτων της οργάνωσης των Λογιστικών και Φορολογικών υπηρεσιών, αποδοτικής εφαρμογής της Λογιστικής τυποποίησης, εξεύρεσης  και μεταφοράς εμπειρίας σε  φορολογικά ζητήματα  με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, ανάπτυξη αποτελεσματικών εσωτερικών ελέγχων και εν γένει ανταλλαγή εμπειριών επί της λογιστικής, οικονομικής επιστήμης και φοροτεχνικής με σκοπό την διαμόρφωση αξιόπιστης πληροφόρησης προς την διοίκηση των επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζονται τα μέλη της Ένωσης.

γ. Η μελέτη και τεκμηρίωση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προτάσεων και προγραμμάτων στους παραπάνω τομείς και η προώθηση τους στα αρμόδια όργανα και φορείς.

δ. Η ενημέρωση και η βοήθεια σε νέους  ή παλαιούς πτυχιούχους οικονομικής κατεύθυνσης  για δημιουργία δικών τους επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών  που σχετίζονται με την λογιστική και οικονομική επιστήμη.

ε. Ευαισθητοποίηση, παρότρυνση  και ενημέρωση φοιτητών αναγνωρισμένων οικονομικών σχολών  σε θέματα που αφορούν τις σπουδές τους, τις προοπτικές επαγγελματικής ενασχόλησης και δημιουργίας υποδομής και γνώσεων επί εφαρμοσμένων θεμάτων της λογιστικής, οικονομικής και φοροτεχνικής πρακτικής. Μεθοδική υποστήριξη και μεταφορά τεχνογνωσίας σε περιπτώσεις επαγγελματικής δραστηριότητας των νέων πτυχιούχων.

στ. Κινητοποίηση  παλαιών και νέων επιστημόνων με αμοιβαίες γνωριμίες, ανάπτυξη σχέσεων  μεταξύ των μελών του Σωματείου για πληρέστερη γνώση των επαγγελματικών αντικειμένων  μέσω διοργάνωσης εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων,  ημέρες καριέρας,  που σχετίζονται με το αντικείμενο της Λογιστικής, χρηματοοικονομικής  και εν γένει οικονομικής κατεύθυνσης.

ζ. Η επιδίωξη ενημέρωσης και η ευαισθητοποίησης των  κρατικών αρχών σε θέματα και προβλήματα που προκύπτουν από την ενάσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την Λογιστική, την χρηματοοικονομική και οικονομική επιστήμη.

η. Η διοργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων με σκοπό την αρτιότερη κατάρτιση των μελών του σωματείου καθώς και των λοιπών επαγγελματιών του κλάδου.

Μέσα πραγματοποίησης των σκοπών:

Η ένωση επιδιώκει την πραγματοποίηση των σκοπών της με κάθε νόμιμο μέσο και κυρίως:

Α) την πραγματοποίηση ομιλιών , επιμορφωτικών σεμιναρίων και διαλέξεων διαφωτιστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου

Β) την λειτουργία γραφείου για  την διευκόλυνση επικοινωνίας των μελών

Γ) την οργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και την καλλιέργεια των σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Ενώσεως

Δ) την συνεργασία με τους θεσμοθετημένους φορείς του επαγγέλματος του λογιστή – οικονομολόγου (Οικονομικό επιμελητήριο) τους λοιπούς συνδέσμους με παραπλήσια δραστηριότητα και τις κρατικές αρχές

Ε) την έκδοση συγγραμμάτων τα οποία θα βοηθήσουν την κατάρτιση των μελών του

ΣΤ) την παροχή μέσα από το διαδίκτυο τρόπους επίλυσης των επαγγελματικών κλαδικών προβλημάτων των μελών

Ζ) Την ενημέρωση των μελών του μέσω ενημερωτικού δεκαπενθήμερου newsletter

Η) Την ενημέρωση των μελών της μέσω διαδικτυακών εκπομπών απο το κανάλι Youtube της Ένωσης στο διαδίκτυο

Θ) Την δυνατότητα συμμετοχής της ΕΝΩΣΗΣ σε εκλογές  είτε του ΟΕΕ η άλλων επιμελητηρίων είτε κλαδικών ενώσεων με σκοπό μέσω της εκλογής ομάδας μελών της ένωσης με σκοπό την καλύτερη προώθηση των μελών της για την επίλυση θεμάτων και προβλημάτων

Ι) Την υποβολή συγκεκριμένων αναλυτικών προτάσεων στην διοίκηση με σκοπό την βελτίωσης λειτουργιών και δομών φορέων του δημοσίου ώστε να επιτευχθεί και η αγαστή συνεργασία των Λογιστών-Οικονομολόγων με το δημόσιο

ΙΑ) Την υποβολή συγκριμένων προτάσεων προς το ΟΕΕ για την βελτίωση των όρων αλλά και της λειτουργίας του ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

 

-Δάσκαλε η ΠΑ.Ε.ΛΟ ξέρουμε ότι δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας. Μπορεί στο μέλλον να μετατραπεί;

 

Εμείς δεν έχουμε γίνει συνδικαλιστές αλλά μιλάμε εκ μέρους των μελών μας. Τώρα, αν τις περισσότερες φορές τα μέλη μας έχουν προβληματισμούς που αφορούν σε όλο τον κλάδο, δεν είναι δική μας υπαιτιότητα.

Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές στο ΟΕΕ και να μπει αυτό μπροστάρης στον κλάδο φυσικά με τελείως διαφορετική λογική από την σημερινή. Αυτή είναι η θέση μας.

 

-Η ΠΑΕΛΟ δέχεται νέα μέλη; Πως μπορεί να γίνει κανείς μέλος ;

 

Η ΠΑ.Ε.Λ.Ο δέχεται νέα μέλη αρχικά για ένα εξάμηνο τα οποία μετά γίνονται καταστατικά. Για να γίνει κανείς μέλος, θα πρέπει να έχει συστηθεί από κάποιο άλλο παλιό μέλος. Αν δεν έχει σύσταση τότε θα πρέπει να μάς στείλει κάποια στοιχεία κυρίως ως προς το επαγγελματικό του προφίλ για να εξετάσουμε το αίτημά του. Σημειώνω ότι αν θέλει κάποιος να γίνει μέλος, μας στέλνει e-mail στο info@paelo.gr ή μήνυμα στην ομάδα μας στο Facebook «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ» και λαμβάνει απάντηση με το τι χρειαζόμαστε για την εγγραφή του.

Για να γίνει κάποιος καταστατικό μέλος χρειάζεται να είναι 6 μήνες τακτικό μέλος και μετά πρόταση από δύο μέλη ̇  η δε απόφαση προκύπτει από την Γενική μας Συνέλευση. Μας ενδιαφέρει να έχουμε μέλη με κοινή άποψη με τις βασικές μας θέσεις και όχι η μαζική εγγραφή μελών, κυρίως για να μην χαθούν οι στόχοι και τα πλάνα μας.

 

-Μπορείς λίγο να μας εξηγήσεις τις κατηγορίες των μελών;

Αρχικά θα τονίσω ότι δεν υπάρχει συνδρομή. Για τα μέλη ισχύουν οι εξής κατηγορίες:

1.ΤΑ ΑΠΛΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

 

Αυτά τα μέλη δεν έχουν υποχρεώσεις στο να προσφέρουν εθελοντική εργασία η να είναι χορηγοί δράσεων της ΠΑΕΛΟ.

 

Με βάση την απόφαση της ΓΣ 01/01/2022 δεν υπάρχει ετήσια συνδρομή και για το 2022, κάτι που ισχύει τα τελευταία χρόνια και επικαιροποιείται στην αρχή κάθε έτους με πρόταση της διοίκησης και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Τα απλά μέλη της ΠΑ.Ε.Λ.Ο λαμβάνουν στο e-mail που έχουν δηλώσει κατά την εγγραφή, τα εξής:

 

  • Ενημέρωση σε θέματα που αφορούν το κλάδο
  • Το δεκαπενθήμερο Έντυπο ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ
  • Το Βίντεο της εκπομπής “ ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΖΙ”
  • Εξειδικευμένα λογιστικά-φοροτεχνικά-οικονομικά Άρθρα
  • Ενημέρωση για τις προτάσεις και πρωτοβουλίες της Ένωσης

 

Τα απλά μέλη της ΠΑΕΛΟ  μπορούν να υποβάλουν προς την ομάδα διοίκησης της ΠΑΕΛΟ:

 

  • Προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με το επάγγελμά μας
  • Θέματα για τα οποίο χρειάζονται ενημέρωση
  • Προβλήματα παράβασης του Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών
  • Να απολαμβάνουν εκπτώσεις και προσφορές που λαμβάνει η ΠΑΕΛΟ για τα μέλη της
  • Να υποβάλουν προτάσεις για παρεμβάσεις στην Δημόσια Διοίκηση για θέματα που απασχολούν τον κλάδο

 

Για να γίνει κάποιος απλό μέλος της ΠΑΕΛΟ χρειάζεται σύσταση από ένα καταστατικό μέλος και στην συνέχεια απόφαση της Ομάδας της Διοίκησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα υποψήφια μέλη να είναι απόφοιτοι Οικονομικών σχολών όλων των βαθμίδων. Στην ΠΑΕΛΟ μπορούν να γραφούν και Ελεύθεροι Επαγγελματίες αλλά και Μισθωτοί.

 

2.ΜΕΛΗ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

 

Αυτά τα μέλη είναι πρόσωπα τα οποία με ειδική αιτιολογημένη πρόταση η διοίκηση εισηγείται την εγγραφή τους ως ΜΕΛΗ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ και κατοχυρώνεται από την ΓΣ.

Τα μέλη ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ απολαμβάνουν τα δικαιώματα των απλών μελών.

 

3.ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

 

Αυτά τα μέλη έχουν την επιπλέον υποχρέωση της προσφοράς εθελοντικής εργασίας, την συμμετοχή σε εκδηλώσεις και παράλληλα την χορηγία των δράσεων και των εκδηλώσεων της ΠΑΕΛΟ.

 

  • Απολαμβάνουν τα δικαιώματα των απλών μελών
  • Μετέχουν στην Γενική Συνέλευση και λαμβάνουν αποφάσεις
  • Μπορούν να εκλεγούν στην ΟΜΑΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Για να γίνει κάποιος καταστατικό μέλος θα πρέπει να έχει παραμείνει 6 μήνες ΑΠΛΟ ΜΕΛΟΣ και στην συνέχεια να προταθεί από δύο καταστατικά μέλη και φυσικά να συμπληρώσει νέα αίτηση.

Στην συνέχεια με απόφαση του προέδρου & αντιπροέδρου που δεσμεύουν από κοινού την Ένωση γίνεται εισήγηση στην ΓΣ η οποία μπορεί να εγκρίνει το αίτημα.

4.ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

 

Με εισήγηση της Ομάδας Διοίκησης μπορεί να διαγραφεί απλό μέλος με απόφαση ΠΡΟΕΔΡΟΥ & ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ.

Με εισήγηση της Ομάδας Διοίκησης και απόφαση της ΓΣ μπορεί να διαγραφεί (αποβληθεί) καταστατικό μέλος.

 

-Δάσκαλε, ποια η γνώμη σου για την ενότητα και την οργάνωση του κλάδου;

Σαφέστατα είμαι υπέρ αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα από την ισχυροποίηση του ΟΕΕ.

 

-Πάμε σε δυσκολότερα θέματα. Η ΠΑΕΛΟ τον τελευταίο καιρό δέχεται πολλά σχόλια από συγκεκριμένους συναδέλφους που φθάνουν σε επίπεδα λεκτικής επίθεσης. Τι λες για αυτά;

Πως… «ότι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό»!

-Επίσης υπάρχουν σχόλια για τις τοποθετήσεις της ΠΑ.Ε.Λ.Ο που δεν αρέσουν σε κάποιους..

Οι τοποθετήσεις αρέσουν στα μέλη μας και στους φίλους μας οι οποίοι έχουν κοινή λογική με εμάς και εκτιμούν την αφιλοκερδή εργασία της ομάδας μας. Εδώ θα πω το τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου: ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ…

 

ΠΑΕΛΟ – ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ. Πως το βλέπεις μπορούν να συνεργαστούν για το καλό του κλάδου;

Γιατί όχι; Απλά θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός.

-Και μια και αναφερθήκαμε στον ΛΣΑ.. Πες μας δάσκαλε γιατί σε ενόχλησε ο σχολιασμός του Προέδρου του ΛΣΑ;

Γιατί υπήρχε σκοπιμότητα από την πλευρά του.

-MYDATA-ψηφιακή μεταρρύθμιση-Πλαίσιο στήριξης ΕΣΠΑ με δύο λόγια;

MYDATA: Ναι στο Μydata, χωρίς πρόστιμα γιατί χρειάζεται να γίνει κτήμα και δικό μας αλλά και των υπάλληλων του δημοσίου.

Ψηφιακή  Μεταρρύθμιση. Είναι σημαντική και θα βοηθήσει στην πάταξη της γραφειοκρατίας και στην άμεση μετάδοση της πληροφορίας.

Ταμείο Ανάκαμψης: Δίνει μια σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα να προχωρήσει δυναμικά στην επόμενη μέρα, αν καταφέρει και το αξιοποιήσει σωστά.

ΕΣΠΑ-Αναπτυξιακός: Χρειάζεται πλήρης αναδιάρθρωση και αλλαγή κουλτούρας από την διοίκηση και από τους αξιολογητές, ενώ  θα πρέπει να μπουν κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων ουσιαστικά και όχι τυπολατρικά.

-Πότε θα δούμε κάποια εκδήλωση δια ζώσης της ΠΑΕΛΟ;

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 στο Reef Athens Riviera. Θα βρεθούμε όλοι μαζί, θα ευχαριστήσουμε τα μέλη και τους φίλους και εκεί θα παρουσιάσουμε για όλους τους καλεσμένους μας το έργο και τις θέσεις της ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

-Περιέγραψε μου με 5 λέξεις τον πρόεδρο της ΠΑ.Ε.Λ.Ο Βασίλη Παναγιωτόπουλο.

*  Εξαιρετικός και έντιμος άνθρωπος

* Αγωνιστής στην καθημερινότητα της δουλειάς μας

* Επικοινωνιακός

* Ευγενικός

* Πολύ σημαντικός ο ρόλος του στις δημόσιες σχέσεις της ΠΑ.Ε.Λ.Ο

-Δάσκαλε, σε ευχαριστώ για όσα είπαμε

Και εγώ Τάσο μου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ