Πόσα ένσημα δικαιούται ένας εργαζόμενος σε επιχειρήσεις που δουλεύουν πενθήμερο;

0
16842

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α΄ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

Γνωρίζετε ότι….

Σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το καθεστώς της πενθήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης, ισχύουν τα εξής:

  1. Αν ο εργαζόμενος είναι υπάλληλος, τότε για κάθε βδομάδα πλήρους απασχόλησης, υπολογίζονται 6 μέρες ως εργάσιμες( περιλαμβάνεται και η ημέρα του Σαββάτου ως εργάσιμη). Συνεπώς ένας υπάλληλος πλήρους απασχόλησης που δουλεύει πενθήμερο, θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται για 25 μέρες το μήνα. Από την άλλη αν ο υπάλληλος απασχολείται από 3 μέρες και πάνω, τότε για την ασφάλιση του στο ΙΚΑ και τη σύνταξη του, προστίθεται και μια επιπλέον μέρα. Αν όμως εργάζεται μόνο 1 ή 2 μέρες μέσα στη βδομάδα, δεν προστίθεται καμία επιπλέον μέρα, αλλά προσμετρούνται μόνο οι πραγματικά εργάσιμες μέρες της εβδομάδας.
  2. Αν ο εργαζόμενος είναι εργάτης και αμείβεται με ημερομίσθιο, τότε για κάθε βδομάδα πλήρους απασχόλησης, προσμετρούνται 6 μέρες εργασίας( περιλαμβάνεται και το Σάββατο ως εργάσιμη), για την ασφάλιση στο ΙΚΑ και τη σύνταξη. Αν μέσα σε μια βδομάδα ο εργάτης απασχολείται από 3 μέρες και πάνω, τότε για την ασφάλιση του στο ΙΚΑ και τη σύνταξη, προστίθεται μια επιπλέον μέρα. Από την άλλη, αν εργάζεται μόνο 1 ή 2 μέρες μέσα στη βδομάδα, τότε δεν προστίθεται καμία επιπλέον μέρα, αλλά λαμβάνονται υπόψιν μόνο οι πραγματικά εργάσιμες μέρες της εβδομάδας.

Διατάξεις:

  • Εγκύκλιος ΙΚΑ 44/75
  • Εγκύκλιος ΙΚΑ 114/81
  • Εγκύκλιος ΙΚΑ 149/84
  • Εγκύκλιος ΙΚΑ 203/84

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ