Εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας!

0
3289

 

Περί εκκαθαριστικών σημειωμάτων μισθοδοσίας η σημερινή μας πληροφορία, επιγραμματικά, απλά και κατανοητά:

 

  • Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποχρεούνται, κατά την εξόφληση των αποδοχών του προσωπικού να χορηγούν εκκαθαριστικό σημείωμα, ή σε περίπτωση εφαρμογής μηχανογραφικού συστήματος, ανάλυση μισθοδοσίας.

 

  • Οι πάσης φύσεως αποδοχές του προσωπικού και οι επ’ αυτών κρατήσεις θα πρέπει να απεικονίζονται αναλυτικά.

 

  • Δεν απαιτείται υπογραφή του εργαζόμενου σε αποδεικτικό χορήγησης του εκκαθαριστικού σημειώματος.

 

  • Η παραβίαση της ανωτέρω υποχρέωσης του εργοδότη συνεπάγεται  διοικητικές κυρώσεις ( πρόστιμο από 300 ως 5000 ευρώ, ανάλογα με το πόσους εργαζόμενους έχει η επιχείρηση).

 

  • Τα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας μπορούν να χορηγούνται στους εργαζόμενους και μέσω e-mail, στην προσωπική τους ηλεκτρονική διεύθυνση.

 

Χρήσιμες συμβουλές:

 

1) Αν και με τις νέες διατάξεις δεν είναι υποχρεωτικό ο εργαζόμενος να υπογράφει τα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας, καλό είναι αυτό να γίνεται για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η διασφάλιση και έμπρακτη απόδειξη ότι ο εργαζόμενος συμφωνεί με την καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και η θωράκιση του εργοδότη σε τυχούσα δικαστική διαμάχη στο μέλλον.

 

2) Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας πρέπει να τυπώνονται εις διπλούν. Το ένα αντίγραφο πρέπει να φυλάσσεται στην έδρα ή το παράρτημα του εργοδότη και να διαφυλάσσεται για επίδειξή του σε τυχόν έλεγχο και το άλλο να το λαμβάνει ο εργαζόμενος. Η τακτική πολλών εργοδοτών να μην χορηγούν στον εργαζόμενο τις αποδείξεις μισθοδοσίας τους, είναι παράνομη και θα πρέπει να αλλάξει, για να μην τους φέρει προ εκπλήξεων.

 

Το taxvoice.gr είναι ο καθημερινός σύμβουλος που εμπιστεύεστε και για τα εργασιακά θέματα!

Πολλές σημαντικές πληροφορίες έρχονται…

Μείνετε συντονισμένοι…

 

ΠΗΓΕΣ:

Ν.4254/2014, ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ.

Ν.3996/2011, ΑΡΘΡΟ 24(ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ).

ΕΓΓΡΑΦΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 31637/2010 ΚΑΙ 3640/2007.

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ