ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ: Τι πρέπει να κάνετε για να μην σταματήσει η καταβολή του;

0
436

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

Γνωρίζετε ότι….

  • Στις 30/9/2019 συμπληρώνεται το εξάμηνο ισχύος των αιτήσεων του Επιδόματος Ενοικίου που εγκρίθηκαν έως και 31 Μαρτίου 2019.

 

  • Οι αιτήσεις αυτές δύναται να ανανεωθούν αυτόματα για έξι ακόμη μήνες, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος. Ήδη ξεκινήσει ο επανέλεγχος των αιτήσεων.

 

  • Για τις αιτήσεις εκείνες για τις οποίες διαπιστωθεί ότι δεν πληρούνται πλέον οι όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος (ενδεικτικά: λήξη περίοδος ισχύος του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, αλλαγή σύνθεσης νοικοκυριού, αλλαγή των εισοδημάτων ή περιουσιακής κατάστασης του νοικοκυριού) οι αιτήσεις δεν θα ανανεωθούν. Στους δικαιούχους θα αποσταλεί μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η χορήγηση του επιδόματος δεν θα ανανεωθεί αυτόματα. Εάν επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι νέα αίτηση από 1/9/2019. Προσοχή: για να μην χάσουν κάποιο μήνα επιδότησης, η νέα αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί και να εγκριθεί έως 30/9/2019.

 

  • Για τους δικαιούχους που μέσω των αυτόματων διασταυρώσεων διαπιστωθεί ότι εξακολουθούν να πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος, η αίτηση θα ανανεωθεί αυτόματα για έξι ακόμα μήνες. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Προσοχή: Όσοι εξ αυτών έχουν αλλαγές στη σύνθεση του νοικοκυριού τους σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, οι οποίες δεν προκύπτουν μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και άρα δεν αποτυπώνονται στην αίτηση, μπορούν εντός του Σεπτεμβρίου να ανακαλέσουν την αίτηση και να υποβάλλουν νέα.

 

  • Η ανωτέρω διαδικασία θα ακολουθείται στο τέλος κάθε μήνα για τις αιτήσεις του Επιδόματος Στέγασης για τις οποίες λήγει το πρώτο εξάμηνο ισχύος. Οι πολίτες θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία, ώστε να ενημερώνονται εγκαίρως για την πορεία της αίτησης τους και τυχόν δικές τους ενέργειες σε περίπτωση μη αυτόματης ανανέωσης.

Σημαντικές παρατηρήσεις:

Α) Οι φορολογούμενοι, των οποίων η καταβολή του επιδόματος δεν θα ανανεωθεί αυτόματα, πρέπει να διερευνήσουν σε βάθος τους λόγους και να προβούν στις σωστές ενέργειες. Για παράδειγμα αν ένα μισθωτήριο δεν έχει ισχύ, έως και τις 31/03/2020, η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να υποβάλλει τροποποιητικό μισθωτήριο με ισχύ από 01/09/2019 και τουλάχιστον έως και τις 31/03/2020.

Β) Σε κάθε περίπτωση όλοι οι δικαιούχοι οφείλουν έως και τις 31/12/2019 να προβούν σε αλλαγή στο όνομα τους των ρολογιών της ΔΕΗ, καθώς στην ημερομηνία αυτή εκπνέει και η περίοδος χάριτος που έδωσαν οι αρχές, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της πρώτης καταβολής του επιδόματος.

Γ) Για τους αλλοδαπούς δικαιούχους του επιδόματος, μια νέα επίσκεψη στα αρμόδια κέντρα δήμων και κοινοτήτων που έχουν ήδη επισκεφτεί στην πρώτη φάση, κρίνεται επιβεβλημένη. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι οι φορολογούμενοι αυτοί ενδεχομένως αντιμετωπίζουν θέματα με τα νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα μέλη της οικογένειας τους.

Το taxvoice.gr είναι πάντα δίπλα σας, για να σας ενημερώνει με αντικειμενικότητα και επιστημονική επάρκεια για όλα τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας που σας αφορούν και “καίνε ” την τσέπη σας!

Θα επανέλθουμε με πολύ χρηστικές πληροφορίες σε επόμενα άρθρα μας, για το επίδομα στέγασης.

Και μη ξεχνάτε…Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!

 

 

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ