ΔΑΠΑΝΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ: Εκπίπτουν αν δεν έχουν εξοφληθεί με τραπεζικό μέσο πληρωμής;

0
415

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α΄ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

Γνωρίζετε ότι….

Οι δαπάνες για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και νερού που εξοφλούνται στα ταμεία (γκισέ) των επιχειρήσεων καθώς και στα συμβεβλημένα καταστήματα που πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό τους, εφόσον αποδεικνύονται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά τα οποία φέρουν τα στοιχεία του πελάτη, αναγνωρίζονται φορολογικά ως εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες ( ΔΕΑΦ Β 1069397/24-06-2016).

Η θέση αυτή της διοίκησης, χάριν της διευκόλυνσης των συναλλαγών, ήρθε να ανασκευάσει προηγούμενες αποφάσεις, με τις οποίες δεν αναγνωρίζονταν οι εν λόγω δαπάνες, αν δεν είχαν εξοφληθεί με τραπεζικά μέσα πληρωμής( περ. β’ του άρθρου 23 του ν. 4172/2013 και ΔΕΑΦΒ 1139502 ΕΞ 2015/26.10.2015).

Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για τις δαπάνες φυσικού αερίου, όπως ξεκαθάρισε και η απόφαση Ε.2068/2019.

Παρατήρηση: Μιλάμε για τις δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος  νερού και φυσικού αερίου, άνω των 500 ευρώ καθαρής αξίας. Αν οι δαπάνες αυτές είναι κάτω από 500 ευρώ, δεν τίθεται θέμα ούτε και με τις παλιές διατάξεις για τον τρόπο εξόφλησης τους.

Για μια ακόμα φορά λοιπόν επιβεβαιώνονται οι ρήσεις του σοφού μας λαού…

Πάντα μια εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα…

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ