Ποιοι θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο;

0
422

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

Γνωρίζετε ότι σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΠΝΠ20.03.2020/2020:

  • Ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων.
  • Τέλος χαρτοσήμου και ΦΠΑ κατά περίπτωση υπολογίζονται εκ νέου και επιβάλλονται επί του μισθώματος που προκύπτει από την ανωτέρω μερική καταβολή.
  • Η μερική μη καταβολή του μισθώματος του πρώτου εδαφίου δεν γεννά δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης εις βάρος του μισθωτή ούτε οποιαδήποτε άλλη αστική αξίωση.
  • Τα παραπάνω ισχύουν και για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.

Μεγάλη προσοχή:

Ακριβώς την ίδια διευκόλυνση, έχουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, οι οποίοι μισθώνουν κύρια κατοικία και των οποίων έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας, , αρκεί να συνδέονταν με σχέση εργασίας με την επιχείρηση κατά τον χρόνο έναρξης εφαρμογής των ειδικών και έκτακτων μέτρων περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19.

Τέλος θα αναφέρουμε και κάποιες βασικές διευκρινίσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, που έχουν τη σημασία τους, τις οποίες και παραθέτουμε αυτούσιες:

Προς αποφυγή παρερμηνειών που θα οδηγούσαν σε αδικαιολόγητες γενικεύσεις και καταστροφικές συνέπειες στις σχέσεις των πολιτών αλλά και στα δημόσια έσοδα, η ΠΟΜΙΔΑ διευκρινίζει τα εξής:

Με το ανωτέρω μέτρο δεν θεσπίζεται κανενός είδους γενικευμένη μείωση των μισθωμάτων σε όλες τις μισθώσεις. Το μέτρο είναι ειδικό ως προς τους δικαιουμένους και ως προς το δίμηνο χρόνο ισχύος του, καθόσον αφορά αποκλειστικά:

*Τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστημάτων και γραφείων) των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους  και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση, και

*Τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες αυτές επιχειρήσεις, των οποίων εργαζομένων έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται.

*Από τα παραπάνω είναι απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο ότι το μέτρο αυτό της μείωσης κατά 40% των μισθωμάτων δεν αφορά τους πάντες, αλλά ειδικά όσους παραπάνω αναφέρονται.

*Ειδικότερα σε ότι αφορά τα μισθώματα κατοικιών είναι σαφές ότι το μέτρο δεν αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα γενικά, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.

*Ομοίως το μέτρο δεν αφορά μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Τέλος να τονίσουμε το γεγονός ότι με τα έως τώρα δεδομένα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι θα λάβουν το 60% του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, θα έχουν ως αντιστάθμισμα την τετράμηνη αναστολή καταβολής των τρεχουσών δόσεων φορολογικών υποχρεώσεων και καμία άλλη ελάφρυνση. Μέλλει να δούμε, αν θα υπάρξουν και άλλες ουσιαστικές παρεμβάσεις προς την περαιτέρω διευκόλυνση τους..

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε και σχετική εγκύκλιο, που θα εξειδικεύει τους Κ.Α.Δ( κωδικούς δραστηριότητας) που περιλαμβάνονται, καθώς και τις δηλωτικές υποχρεώσεις που πιθανόν να προκύψουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων