ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Πότε δεν γράφεται στο Ε9 το οικόπεδο σε πολυκατοικία;

0
8357

Ο γενικός κανόνας όταν καλούμαστε να συμπληρώσουμε ένα Ε9, είναι ότι πάντα συμπληρώνουμε και τα στοιχεία του οικοπέδου επί του οποίου βρίσκεται το εκάστοτε κτίσμα.

Ωστόσο όπως σε οποιονδήποτε κανόνα, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, έτσι και στο θέμα που αναλύουμε, θα βασιστούμε σε δύο σημαντικές εγκυκλίους για το Ε9, για να τεκμηριώσουμε για ποιο λόγο δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμπληρώνουμε τα στοιχεία του οικοπέδου και υπό ποιες προϋποθέσεις, σε περίπτωση πολυκατοικίας.

Η ΠΟΛ 1052/2014, στο άρθρο 2, παρ.2 αναφέρει χαρακτηριστικά:

  •  Σε κάθε περίπτωση αναγραφής κτισμάτων απαιτείται και η συμπλήρωση των στοιχείων του οικοπέδου ή γηπέδου, επί του οποίου βρίσκονται αυτά.
  • Δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι οριζόντιες ιδιοκτησίες κατοικιών, επαγγελματικών στεγών, αποθηκών και θέσεων στάθμευσης σε πολυκατοικία έχουν δημιουργηθεί εν ζωή με συμβολαιογραφικό έγγραφο και εφόσον η αξία του οικοπέδου υπολογίζεται με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.
  • Για τις ανάγκες συμπλήρωσης της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ως πολυκατοικία θεωρείται κάθε πολυώροφη οικοδομή εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η οποία αποτελείται από τρεις τουλάχιστον ορόφους, υφιστάμενους ή μελλοντικούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το ισόγειο, ή η οικοδομή που, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ορόφων, έχει κτισμένη επιφάνεια συνολικού εμβαδού 500 τ.μ.

 

Η νεότερη ΠΟΛ 1237/2014, στο παράρτημα ΙΙ) ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, αναφέρει σε κάποιο σημείο:

  • Σε κάθε περίπτωση αναγραφής κτισμάτων απαιτείται και η συμπλήρωση των στοιχείων του οικοπέδου ή γηπέδου, επί του οποίου βρίσκονται αυτά.
  • Κατ’ εξαίρεση δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου αποκλειστικά και μόνο σε κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης εφόσον αθροιστικά:

α. υπάρχει πλήρης σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για το σύνολο του οικοπέδου και των επ’ αυτού κτισμάτων (υφισταμένων ή μελλοντικών),

β. η αξία του οικοπέδου υπολογίζεται με το σύστημα ΑΠΑΑ και

γ. βρίσκονται σε πολυκατοικία.

  • Επίσης στην περίπτωση αναγραφής κτισμάτων, δεν συμπληρώνονται στοιχεία οικοπέδου, όταν υπάρχει τίτλος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, εφόσον το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή στην οποία εφαρμόζεται το σύστημα ΑΠΑΑ.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Από τις πολύ σαφείς διατάξεις των 2 παραπάνω σημαντικών εγκυκλίων προκύπτει ότι το οικόπεδο σε πολυκατοικία δεν αναγράφεται στο Ε9, όταν αθροιστικά συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Υπάρχει πλήρης σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας για το σύνολο του οικοπέδου και των επ’ αυτού κτισμάτων (υφισταμένων ή μελλοντικών). Η σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας θα πρέπει να έχει γίνει εν ζωή με συμβολαιογραφική πράξη και όχι με θάνατο ή διαθήκη.Επίσης θα πρέπει να έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης.
  2. Η αξία του οικοπέδου υπολογίζεται με το σύστημα ΑΠΑΑ.
  3. Οι κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης βρίσκονται σε πολυκατοικία.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν στη συμπλήρωση του Ε9, διότι ο ΕΝΦΙΑ είναι εδώ….και από την άλλη το ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ έρχεται…Επιπλέον παίχτης στη σκακιέρα…το Κτηματολόγιο! Κάποια στιγμή όλα τα δεδομένα των ακινήτων θα πρέπει να συμφωνούν σε όλες τις Υπηρεσίες….Εξαιρετικά πολύπλοκο και δύσκολο εγχείρημα….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ