ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ : Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίων;

 

Με τη σφραγίδα του έγκριτου συναδέρφου και επιστημονικού συνεργάτη του taxvoice.gr Σταύρου Γραμματικόγιαννη:

 

Σύμφωνα με το Νόμο 4172/2013 αναφέρονται ρητά στο άρθρο 21 παραγρ. 1 τα εξής:

“Ειδικά, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα στα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων.

Ειδικά, για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα περιλαμβάνονται εκ των άμεσων ενισχύσεων του Πυλώνα I της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, όπως αυτές ορίζονται, μόνο η βασική ενίσχυση καθώς και, κατά το ποσό που υπερβαίνουν τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Οι αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολο τους δεν περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα.”

Το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών ειδικού καθεστώτος δίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 41 του ΦΠΑ με την πρόσφατη κωδικοποίηση του Ν.2859/2000 με τον ΠΝΠ26.7.2018 ,όπου αναφέρει τα εξης:

¨Η επιστροφή του φόρου ενεργείται από το Δημόσιο με καταβολή στον αγρότη ποσού, το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή έξι τοις εκατό (6%), στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών του Παραρτήματος IV του παρόντος προς άλλους υποκείμενους στο φόρο. Για την πραγματοποίηση της επιστροφής αυτής υποβάλλεται δήλωση – αίτηση επιστροφής.”

Το ποσό αυτό εξισορροπεί το ΦΠΑ που επιβάρυνε τις εισροές των αγροτών ειδικού καθεστώτος και δεν αποτελεί επιπρόσθετο ακαθάριστο έσοδο στους αγρότες.

Συμπέρασμα:

Η Επιστροφή ΦΠΑ δεν αποτελεί εισόδημα για του αγρότες ειδικού καθεστώτος ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εισόδημα για κάλυψη τεκμηρίων και δεν καταγράφεται σε κανέναν κωδικό του Ε1 κ Ε3.

Σταύρος Γραμματικόγιαννης

Λογιστής - Φοροτεχνικός | IFRS BY A.I.A. | Σύμβουλος επιχειρήσεων | Financial planner

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ